ИСТРАЖИВАЊЕ ЕИБ: Раст потражње кредита у југоисточној Европи

Б. Ца.

09. 06. 2021. у 13:59

РАСТЕ потражња за кредитима у југоисточној Европи, уз све оштрије услове кредитирања, а поготово за предузећа, показује овогодишње истраживање Европске инвестиционе банке - ЕИБ.

ИСТРАЖИВАЊЕ ЕИБ: Раст потражње кредита у југоисточној Европи

Илустрација / Фото Depositphotos

Та банка објавила је редовно пролећно издање свог истраживања о трендовима у банкарском кредитирању на финансијском тржишту централне, источне и југоисточне Европу, које показује да је дошло до пооштравања услова кредитирања малих и средњих компанија, док су истовремено кредити намењени домаћинствима све приступачнији.

Тражња за финансијским средствима и зајмовима расте за све категорије клијената, саопштила је ЕИБ.

Анализа је, такође, установила да постоји висока посвећеност међународних банкарских групација које послују у региону, као и спремност да наставе операције у истом или већем обиму.

- Наше најновије истраживање показује да је регулаторна помоћ за борбу против ковида-19 била кључна за ублажавање најкритичнијих последица за банкарски сектор у централној, источној и југоисточној Европи током 2020. и на почетку 2021. године - рекао је потпредседник ЕИБ - а Рикардо Моурињо Феликс задужен за економска истраживања.

Како би се изборио са пооштреним условима за кредитирање малих бизниса и предузећа и са укидањем мораторијума на кредите, регион може да рачуна на своје међународне партнере, додао је он.

- Групација ЕИБ ће наставити да пружа подршку, поготово кроз паневропски гаранцијски фонд, као и своје регуларне инвестиционе и саветодавне активности, тежећи да оживи инвестиције потребне за економски опоравак региона на путу ка зеленој, дигиталној транзицији и већој конкурентности - навео је Феликс.

Главни економиста ЕИБ - а Дебора Револтела каже да финансијски систем у централној, источној и југоисточној Европи показује изузетну отпорност према највећем економском удару који је доживео.

- Међународне банке настављају да подржавају регион. Међутим, наше истраживањем показује слабу инвестициону потражњу и још увек строге услове кредитирања малих бизниса и предузећа. Да би се појачале инвестиционе активности, потребан је континуирани заједнички напор јавног и приватног сектора како би се регион опоравио и наставио да напредује у правцу зелене и дигиталне транзиције - рекла је она.

Истраживање тржишта кредита за централну, источну и југоисточну Европу део је редовних активности ЕИБ-а, Међународног монетарног фонда (ММФ), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Светске банке у оквиру "Бечке иницијативе", оквира за чување финансијске стабилности европских земаља у развоју.

У протеклих шест месеци, банке су забележиле мање захтева за инвестицијама, док су потребе за обртним средствима наставиле да позитивно утичу на укупну потражњу за зајмовима.

Кретања на тржишту некретнина значајно су допринела расту потражње, са којом је порасла и укупна тражња за хипотекама.

У последњих шест месеци, изгледи локалног тржишта и пораст ненаплаћених зајмова били су главни ограничавајући фактори за понуду нових зајмова.

У наредном периоду очекује се да ће се услови кредитирања даље пооштравати само за корпорације, као и мала и средња предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)