"НОВОСТИ" РАЗРЕШИЛЕ НЕДОУМИЦЕ: Какве потврде тачно траже за улазак у Грчку

Ј. Субин

08. 06. 2021. у 10:00

НА море се може, али уз гомилу документације. Из дана у дан, правила за путовања се мењају, многе земље опуштају мере за улазак, али је највећа "мука" и трошак за децу од 12 година. Њима је потребан и негативан PCR тест приликом повратка у Србију или иду у десетодневни карантин.

НОВОСТИ РАЗРЕШИЛЕ НЕДОУМИЦЕ: Какве потврде тачно траже за улазак у Грчку

Фото Shutterstock

Најлибералније услове за путовање, за наше држављане, имају Црна Гора, Албанија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Бугарска и Мађарска. За ове земље није потребан никакав посебан документ.

Ипак, омиљена српска дестинација - Грчка, полако попушта. Грци сада пуштају и са негативним антигенским тестом. То драстично појефтињује путовање, јер је PCR у Србији 9.000 динара, а антигенски око 2.500. Власти у Грчкој донеле су одлуку да помере доњу границу за децу, за обавезан тест, са пет на шест година. Као и многе земље у Европи и Грчка признаје потврде о вакцинацији, било којом вакцином. А на одмор, могу и они који су прележали ковид и имају потврду о позитивном PCR или антигенском тесту, не старијим од два до девет месеци, од момента уласка у Грчку. Што значи да они који у јулу иду у Грчку могу без проблема да уђу у ову државу, ако су корону прележали најраније у новембру 2020.

Уз пасош, овог лета, на море се неће моћи без дигиталног зеленог сертификата. До њега се може преко портала "е-управе" или на шалтеру Поште Србије.

- Податке који се налазе у дигиталном зеленом сертификату може издати само државна лабораторија, било да је реч о вакцинацији или резултату неког теста (PCR или антигенски) - рекли су нам у "е-управи". - Када је реч о малолетном детету, родитељ може да оде до поште, са својим документима и дечјим пасошем, како би се издао дигитални зелени сертификат. На сајту "е-управе" могу да се региструју сви старији од 16 година. За млађу децу, потврде узимају родитељи. Овај сертификат може да садржи и податке о прележаној корони, тачније о позитивном PCR или антигенском тесту.

Приватне лабораторије и њихови резултати, чини се, да засада нису опција. У дигиталне зелене сертификате улазе само они који су издати од стране надлежних државних лабораторија. Многе земље, које траже путницима тестове, инсистирају само на државним лабораторијама.

Када се оде на одмор у иностранство, тестирању ту није крај. Наиме, за повратак у Србију, неопходан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати, за децу старију од 12 година и све оне који нису примили вакцину. На сву срећу, највећи број наших туриста, рецимо, у Грчку путује аутобусом или аутомобилом, пролазе кроз Северну Македонију или Бугарску, па им није потребан овај тест. Ипак, ко год иде авионом, директним летом из Србије за Грчку, у повратку мора да га уради, у супротном, иде у карантин 10 дана.

Слична је и ситуација са Хрватском. Многи наши грађани који путују у ову земљу, враћају се преко БиХ, како би избегли додатне трошкове. Како смо сазнали, на нашем граничном прелазу, нико не контролише одакле сте дошли у БиХ или у Северну Македонију. Најбитније је да се испоштује донета процедура, а то је - слободан улаз из ових земаља.

- Људи зову, распитују се и уплаћују летовања, јер је мало пала тензија и нервоза - испричао нам је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Сада смо на неких 50 одсто рада у односу на пре две године. Турска исто прихвата све вакцине, или негативан PCR или антигенски тест. Деца до 18 година, у пратњи родитеља, који имају неку од ових потврда, могу да путују слободно. Све вакцине прихватају Кипар, Бугарска, Хрватска и Словенија.

И Шпанија је подигла рампу за туристе. Од јуче је дозвољен улазак "свим вакцинисаним особама" да уђу на њену територију без обзира на земљу порекла цепива.

ПОСЕБНА ДОКУМЕНТА ЗА ТРАЈЕКТ

ЗА путовање на неко од грчких острва трајектом или бродом потребно је, уз поседовање свих документа неопходних за прелазак границе, пре укрцавања попунити и један упитник са основним информацијама. Пре него што се путници укрцају на трајект, приликом куповине карте, треба да попуне упитник који могу добити од особља.

У упитнику је потребно уписати име трајекта, компанију и у колико сати је неко планирао укрцавање на трајект.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)