ДАЖБИНЕ НА ВИСКИ ИСТЕ КАО ЗА ШЉИВОВИЦУ: Од суботе нов начин обрачуна и плаћања акциза

Танјуг

04. 06. 2021. у 15:36

ДРУГАЧИЈИ начин обрачунавања и плаћања акцизе на јака алкохолна пића примењиваће се од сутра, саопштила је данас Управа царина.

ДАЖБИНЕ НА ВИСКИ ИСТЕ КАО ЗА ШЉИВОВИЦУ: Од суботе нов начин обрачуна и плаћања акциза

Фото: Depositphotos

То значи да ће бити изједначен порески третман свих јаких алкохолних пића, што је утврђено изменом Закона о акцизама чија примена почиње сутра, а која је донета ради постепене хармонизације са акцизном политиком и стандардима Европске уније.

Без обзира да ли је јако алкохолно пиће произведено од воћа или житарица, закон ту категорију сада препознаје као јединствену.

Како се прецизира у саопштењу Управе царина, према прописима ЕУ, акциза на јака алкохолна пића утврђује се независно од сировина од којих се производе и опорезује се према садржаном проценту чистог алкохола мереног на температури од 200С у том готовом производу, чиме се врши изједначавање пореског третмана свих јаких алкохолних пића.

Акциза на јака алкохолна пића, почев од сутра, не обрачунава се и не плаћа у динарском износу по литру алкохолног пића, већ се плаћа у износу од 46.250 динара по хектолитру чистог алкохола мереног на температури од 200С, а обрачунава се тако што се износ акцизе множи са укупном запремином чистог алкохола израженог у хектолитру.

Акциза се на пића која немају велики удео алкохола и даље плаћа по литри, тако да за нискоалкохолна пића износи 23,14 динара по литри, а за пиво 26,44 динара по литри.

Иначе, изменом Закона о акцизама предвиђена је једна акцизна категорија за сва јака алкохолна пића, уместо досадашњег решења које је предвиђало три категорије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)