ЈАК И ОДРЖИВ ПРИВРЕДНИ РАСТ Табаковић: Настављамо са реформама

Б. Ца

03. 06. 2021. у 18:43

ГУВЕРНЕР Народне банке Србије Јоргованка Табаковић поручила је данас да је Србија снажним одговором на негативан утицај пандемије на економију успела да сачува основе за јак и одржив привредни раст у наредном периоду и да сад може да настави са даљим реформама.

ЈАК И ОДРЖИВ ПРИВРЕДНИ РАСТ Табаковић: Настављамо са реформама

Фото: Танјуг

Табаковић је, на семинару Конституенце Швајцарске, чији је Србија члан, реакла да је захваљујући ономе што је урађено у претходних девет година и снажном одговору државе током пандемије, у Србији очувано тржиште рада, стабилност и основе дугорочног раста.

Тема семинара, у организацији Конституенце Швајцарске у Међународном монетарном фонду и Светској банци, била је "Превазилажење пандемије и омогућавање одрживог опоравка" - саопштено је из НБС.

На питање како је Србија тако добро управљала економским последицама пандемије, Табаковић је одговорила да су разлози бројни и да је Србија у кризу ушла у одличном макроекономском стању, јер је много тога урађено у претходних девет година.

У обраћању ученсицима скупа, гувернер НБС је посебно истакла заслуге председника Александра Вучића за његову визију и његов посвећен рад на јачању Србије.

- Спровели смо велике и свеобухватне пакете мера монетарне и фискалне политике, истовремено водећи рачуна да учешће јавног дуга у бруто домаћем производу остане под контролом, као и јачајући девизне резерве и током пандемије - рекла је Табаковић.

Навела је да су добром управљању економским последицама пандемије допринели и правовремено доношење мера, којима је очувано пословно и потрошачко поверење, производна и географска распрострањеност индустријске производње и извоза, наставак свих инфраструктурних пројеката у земљи, као и успешна вакцинација наших грађана.

Табаковић је апострофирала неке од резултата који су остварени у претходних девет година, а који су омогућили земљи да успешно одговори на изазове пандемије.

 - У Србији је инфлација под контролом дуже од седам година, изградили смо снажну фискалну позицију, знатно смо ојачали екстерну позицију земље, повећавамо девизне резерве, решили смо наслеђе проблематичних кредита - рекла је гувернер и предочила да су земље које су у периоду пре кризе изградиле добре основе раста биле у бољој позицији да реагују јако и брзо великим и правовременим програмом подршке људима и економији.

Табаковић је упознала ученике семинара са активностима и мерама које је предузела НБС с циљем очувања стабилности финансијског и банкарског система и подршке привреди и грађанима током корона кризе, као и са мерама владе за ублажавање негативних ефеката пандемије на економију.

- Држава је донела три велика пакета помоћи, а да су све мере биле правовремене и добро одмерене потврђује то што је, након јаких негативних ефеката које је пандемија имала на нашу економију у марту и априлу прошле године, већ од маја започет опоравак - у трговини на мало, индустрији и робном извозу-  нагласила је.

Гувернер је додала такође да су запосленост и зараде у приватном сектору повећани током пандемије, што јесте био један од кључних циљева свих мера.

- Већ у првом тромесечју ове године наш бруто домаћи производ већи је од преткризног нивоа, што значи да је Србија преткризни ниво економске активности достигла пре многих светских економија - рекла је Табаковић и закључила да, будући да је Србија успела да сачува макроекономску стабилност, као кључни приоритет, сада може да настави с даљим реформама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)