ПОВРАТАК МЛАДИХ НА СЕЛО ПАТРИОТСКИ ЗАДАТАК: Програм откупа кућа ускоро пред владом

Б. Ца

31. 05. 2021. у 13:42

ПРОГРАМ Министарства за бригу о селу за откуп напуштених 150.000 кућа у Србији и поклањање младима, ускоро ће се наћи пред Владом Србије. Ово је истакао министар Милан Кркобабић приликом разговора са епископом источноамеричким Иринејом Добројевићем. Сагласили су се да је враћање и задржавање младих на селу патриотски задатак.

ПОВРАТАК МЛАДИХ НА СЕЛО ПАТРИОТСКИ ЗАДАТАК: Програм откупа кућа ускоро пред владом

Илустрација Фото: Depositphotos

- Захвалан сам владики на подршци концепту којим ово министарство настоји да успори или заустави одлазак људи из села у градове, а и даље њихов одлазак ван земље - рекао је Кркобабић. - Очекујемо да нам наши људи у расејању подрже и учествују у оваквим програмима, а први корак је да очувамо и вратимо живот у напуштене куће у Србији. Апелујемо на људе из наше дијаспоре да помогну код откупа тих празник кућа, да помогну да се у њима настане неки нови, млади пољопривредници, али и да и сами можда понекад у њих сврате.

Према речима владике Иринеја, наши људи у Америци су спремни да помогну опстанак села Србије. Како каже, већина тамошњих људи зна добро где су им корени.

- Сматрам да је повратак селу од изузетног значаја, јер она представљају, као и град, будућност Србије, а та права равнотежа нам је, као и у свему, потребна. Производ који људи на својим њивама произведу представља понос Србије и треба да буде познат широм света - изјавио је владика Иринеј.

Састанку су присуствовали председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић и председник Српске лиге Александар Ђурђев.

Говорећи о најављеном програму куповине празних кућа, којих у Србији, према подацима Академијског одбора за село, има око 150.000, а још је 50.000 оних чији је власник непознат, министар Кркобабић је појаснио коме су намењене:

- Кроз програм финансијске помоћи за откуп, учинићемо да те празне куће у различитим деловима Србије учинимо доступним. Програм је намењен пре свега младим пољопривредницима и младим брачним паровима до 45 година старости који живе у заједничким домаћинствима на селу. Ово је шанса да добију свој кров над главом, да заснују сопствена домаћинства. Другу групу чине људи знања и вештина који желе да крену на село, лица са формалним образовањем из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине, просветни радници, али и занатлије. Трећа група људи којој је овај програм намењен су они који тренутно живе у градовима, а имају намеру да оду на село и баве се пољопривредним или непољопривредним делатностима, или им пак природа посла омогућава рад од куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)