БЕОГРАД "ДАЈЕ" СКОРО ПОЛА БДП: Две трећине радника плату заради у главном граду или у Новом Саду

Б. Царановић

31. 05. 2021. у 10:30

ГОТОВО две трећине радника у нашој земљи плату зарађује у два града - Београду и Новом Саду.

БЕОГРАД ДАЈЕ СКОРО ПОЛА БДП: Две трећине радника плату заради у главном граду или у Новом Саду

Фото: К. Михајловић

Престоница у укупном бруто домаћем производу учествује са више од 40 процената, док се у јужној и источној Србији ствара свега 13,8 одсто свих производа.

- Београдски регион заузима водеће место са 41,7 одсто, иза њега је регион Војводине са 26,5 процената, а за њима следе региони Шумадије и Западне Србије са 18,1 одсто и Јужне и Источне Србије са 13,7 процената - податак је из радног документа Републичког завода за статистику. - Београдски са 1.332.000 динара по становнику, или око 13.800 долара има за 70,8 процената већи износ по становнику у односу на републички ниво. Индекс нивоа БДП по становнику за регион Војводине указује на пораст од 2,3 процента у односу на 2018. годину.

За Шумадију и Западну Србију индекс нивоа БДП је 65,8 одсто или 514.000 динара, што представља смањење од 1,5 одсто у односу на 2018. За јужну и источну Србију индекс нивоа је 63,8 одсто или 497.000 динара, што је 1,8 процената мање у односу на 2018. годину.

Бележимо и заостатак у односу на Европску унију. Док је у Србији у просеку БДП по становнику око 8.000 долара, овај просек у Европској унији је вишеструко већи. Мањи БДП по становнику у односу на Србију, у региону имају Македонија, Босна и Херцеговина и Албанија.

- Региони Републике Србије су испод границе од 75 одсто просека БДП по становнику у ЕУ - податак је РЗЗС. - Водећи Београдски регион је на нивоу од 69,3 процената, док је Регион јужне и источне Србије на нивоу од 25,9 одсто.

Да ли ће државне мере за ублажавање регионалног привредног јаза донети резултате, могло би да се покаже у наредној анализи за 2020. годину. Бројке, засад, сведоче да је север три пута богатији од југа и истока.

За пројекте развоја недовољно развијених општина чији је степен развијености испод 60 одсто републичког просека, биће издвојено више од 70 милиона динара, саопштено је недавно из кабинета министра без портфеља Новице Тончева. Министарство за бригу о селу покренуло је акцију оживљавања напуштених сеоских заједница и покретања производње кроз отварање задруга.

ВИШЕ ОД 100.000 ДОЛАРА

ВИШЕ од 100.000 долара по становнику, према податку ММФ, имају четири земље - Катар, Макао, Луксембург и Сингапур. БДП по становнику је статистички податак на основу којег се мери богатство државе, а земље попут Кине или Индије, имају висок бруто домаћи производ, али и стотине милиона сиромашних грађана. Ннајбогатије државе на свету, готово по правилу су оне са малим бројем становника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)