ТЕМА И СМЕНА ЗОРАНЕ: Шеф државе са директором епс и представником синдиката о изградњи "Колубаре Б"

Е. Б. ТАЛИЈАН

29. 05. 2021. у 08:00

НАСТАВАК изградње ТЕ "Колубара Б", брисање из свих докумената рока за гашање рударских и термокапацитета до 2030. године и смена ресорне министарке Зоране Михајловић - захтеви су рудара "Колубаре", који су јуче званично предати председнику Александру Вучићу.

ТЕМА И СМЕНА ЗОРАНЕ: Шеф државе са директором епс и представником синдиката о изградњи Колубаре Б

Фото М. Анђела

Они су га позвали да, када донесе одлуку, дође у Колубару и саопшти је. Како "Новости" сазнају, председник би то могао да учини током јуна, након што са својим тимом, представницима Владе и стручњацима, размотри све околности.

Вучић се јуче састао са директором ЕПС Милорадом Грчићем и председником Синдиката рудара "Колубара" Миодрагом Ранковићем. До овог сусрета је дошло након протеста запослених у "Колубари", Костолцу и термоелектранама у понедељак у Каленићу и заоштравања односа између министарке Михајловић и челника ЕПС, а због одлуке ресорног министарства да се обустави изградња ТЕ "Колубара Б". Спорно питање које је довело до укрштања копља ће, по свему судећи, морати да реши председник.

Зорана Михајловић, Фото Танјуг

Миодраг Ранковић каже да су очекивања рудара позитивна. Њихови захтеви су, како додаје, у интересу наше земље, грађана и будућих генерација.

- Угаљ у наредних 30 година мора да буде ослонац за добијање енергије како бисмо имали струју по овој цени и сачували енергетску независност - наглашава Ранковић за наш лист.

- Сада се 70 одсто електричне енергије добија на тај начин.

ВУЧИЋ: СРБИЈА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЛИШИ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА

ПИТАЊЕ имплементације "зелене агенде" једно је од најбитнијих у области енергетике, али Србија не може да се лиши природних ресурса који омогућавају енергетску независност државе.

Ово је рекао председник Александар Вучић током јучерашњег разговара са директором ЕПС Милорадом Грчићем, и представником Синдиката рудара "Колубара" Миодрагом Ранковићем. Он је посебно нагласио да ће наставити разговоре са представницима Владе и експертском јавношћу у циљу проналажења одрживог решења, како Србија не би постала велики увозник електричне енергије од 2030. године.

Фото Архива

Теме састанка биле су будућност компаније ЕПС и нови производни и развојни пројекти, саопштила је служба за односе с медијима председника Републике. Вучић је саслушао примедбе и предлоге које је у име рудара "Колубаре" изнео представник синдиката и ставове ЕПС-а, као предузећа од стратешке важности за Србију.

Он наводи да на састанку нису говорили о конкретном датуму када ће председник посетити "Колубару" и саопштити одлуку, али да би то могло да се реализује у току јуна, након што са својим тимом, стручњацима и представницима Владе сагледа све аспекте овог питања. У документу, који је министарка Михајловић послала Надзорном одбору ЕПС и ставила печат Владе, како је рекао, пише да ће се разматрати и радити стратегија која предвиђа да ће се у периоду од 2021. до 2030. године ући у затварање рудника и термоелектрана.

- Ми немамо ништа против тога да у стратегији пише рок 2040. и 2050, нама није спорно то што Европа тражи, и ми ћемо се уклопити у те оквире, а поготово што ће "Колубара" и имати угаљ до 2050. и неке године - рекао је Ранковић.

- Ми нисмо против зелене енергије, као што неки хоће да нас прикажу, али морамо да седнемо и разговарамо о томе, не да се те одлуке доносе у тако кратком временском року.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)