МИНИСТАР МАЛИ: Е фактуре ће повећати конкурентност привреде

Танјуг

27. 05. 2021. у 14:03

УВОЂЕЊЕМ електронских фактура повећаћемо ефикасност и конкурентност наше привреде, а тиме идемо укорак са иницијативама Европске уније, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.

МИНИСТАР МАЛИ: Е фактуре ће повећати конкурентност привреде

Фото Танјуг

Он је на првом Округлом столу посвећеном представљању система за електронско фактурисање изјавио да ће увођење ових фактура донети пуно користи привреди и друштву, јер се тиме добијају већа правна сигурност, већа ефикасност, а због смањене употребе папира то ће бити добро и за екологију.

И рачуновођама ће бити лакше да се сналазе са е-фактурама него са папирним, навео је министар, те додао да код увођења електронских фактура постоје три рока, а да је први 1. јануар 2022. године до када је јавни сектор обавезан да издаје и прима ове фактуре између себе.

Други рок је 1. јул 2022. године када је јавни сектор у обавези издавања и примања е- фактура ка привреди а трећи 1. јануар 2023. године када ће и привреда бити обавезна да привреди издаје ове фактуре и прима их од ње.

-Систем електронских фактура ће се примењивати на обвезнике пореза на додату вредност. Очекујемо да ће и други привредни субјекти који нису обвезници прихватити овај систем с обзиром на предности које пружа, али за њих он није обавезан - појаснио је Министар.

Додао је да се увођењем овог система остварује још једна велика корист за привреду, а то је и да ће пријава за порез на додату вредност бити аутоматска, па ако се упаре фактуре, аутоматски ће се истога дана враћати и ПДВ.

Као веома важно је истакао да је систем бесплатан.

-Уколико неко жели да користи услуге информационих посредника, он то може али што се државе тиче овај систем је потпуно бесплатан - рекао је Мали.

Додао је да је закон у складу са законом о информационој безбедности и са директивама ЕУ.

Министар је казао и да Србија незаустављиво иде напред и да ћемо ове године имати стопу раста од најмање шест и више одсто, по чему бисмо, тврди, били прва економија Европе.

Навео је и да ће до краја јуна бити донети сви подзаконски акти за спровођење овог закона.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је подсетио да је одложено враћање пореза на додату вредност било велики проблем за привреднике, на шта су се они често жалили, те да ће будуће аутоматско враћање пореза истог дана бити велики добитак за њих.

Као повољност је навео и то што ће се уштедети на папиру који је до сада коришћен за папирне фактуре, а што је свакако добро и у смислу заштите животне средине.

-Добро је и што смо се договорили око фазног увођења и примењивања електронских фактура - рекао је Чадеж и додао да је да је сада на реду заједнички рад на доношењу подзаконских аката као и едукација за оне који ће примењивати електронске фактуре, а у чему ће помоћи Привредна комора Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)