КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМ: Каква је будућност енергетике у Србији?

Промо

26. 05. 2021. у 17:11

КОМПАНИЈА НИС је и ове године била део Копаоник бизнис форума, који се због пандемије Цовид 19 одржава у Београду, од 24. до 27. маја.

КОПАОНИК БИЗНИС ФОРУМ: Каква је будућност енергетике у Србији?

Фото: Промо

На панелу Греен анд сустаинабле рецоверy: Тхе Енергy полицy ин Сербиа учествовала је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, док је испред НИС-а наступила Јелена Попара, директорка Функције за интерну ревизију и управљање ризицима. Учествовали су и Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, Матео Коланђели, регионални директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан, Милош Цолић, директор компаније Неw Енергy Солутионс.

Панелисти су говорили о актуелној енергетској ситуацији у Србији, променама које олакшавају употребу обновљивих извора енергије, као и плановима за предстојећи период. Зорана Михајловић је као уводничар панела истакла да Влада Србије улаже велике напоре у овој области, а превасходно у домену законодавства које треба да послужи као темељ за постављање јасних енергетских циљева и алата за њихову реализацију. Министарка је истакла да су посебно важни нови закони о коришћењу обновљивих извора енергије и о енергетској ефикасности, између осталог, због могућности да се искористи потенцијал соларне енергије. Она је рекла да је циљ такође да енергетска ефикасност постане национални пројекат, јер Србија данас троши око 40 одсто више енергије него ЕУ, те да ће нови капацитети обухватати пре свега средње и велике хидроелектране, гасне електране, као и соларне и ветроелектране. Потпредседница Владе је рекла и да вредност инвестиција које се планирају у Србији у области енергетике и рударства, од којих би највећи део требало да се реализује у наредних 10 до 15 година, износи близу 16 милијарди евра.

Јелена Попара је рекла да је НИС свестан значаја улагања у енергетику и заштиту животне средине, те навела бројне пројекте и инвестиције из ових области, које је компанија реализовала од 2009. године до данас. Она је истакла да је за то време само у еколошке пројекте НИС уложио готово 120 милиона евра, док је у укупан развој компаније у овом периоду уложено преко 3 милијарде евра. Циљ НИС-а је да сви бизнис пројекти које реализује истовремено унапређују заштиту животне средине, попут Дубоке прераде у Рафинерији нафте Панчево, ТЕ-ТО Панчево, Аминског постројења и мини електрана.

Фото: Промо

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да су енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије кључни у процесу енергетске транзиције Србије, те да се Србија све више приближава "зеленом договору" са ЕУ. Матео Коланђели је изјавио да ће Европска банка за обнову и развој наставити да помаже у побољшању енергетске ефикасности у Србији, пре свега инвестицијама у модернизовање постројења, како би она у што краћем року радила у складу са европским стандардима, као и да ће подстицати повећање употребе електричне енергије. Милош Цолић се у свом излагању пре свега осврнуо на процедуре у Србији за стране инвеститоре и констатовао да су оне добре, те да инвеститори у нашој земљи пре свега очекују предвидивост у пословању.

У финишу дискусије, Јелена Попара је напоменула и да је НИС један од пионира у области одрживог развоја, која се залаже за одрживо коришћење природних ресурса, али и помоћ заједници у којој послујемо. Она је подсетила присутне и на средњорочни план улагања НИС-а у периоду 2021-2023, који подразумева планове за реализацију еколошких пројеката израђених у циљу потпуне усаглашености са захтевима законских прописа Републике Србије и ЕУ. На нивоу целог НИС-а планирана су улагања у износу од 1,5 милиона евра.

Закључак свих панелиста је био да је наша земља на добром путу ка одрживом опоравку, који ће бити постигнут заједничким трудом и залагањима свих чинилаца привредног живота.

Хибридна форма овогодишњег Копаоник бизнис форума није умањила интересовање гостију и јавности који догађај прате путем онлине платформе, а међу гостима и панелистима су се нашли највиши представници Владе Србије, стручњаци и професори. У складу са новонасталом ситуацијом у свету, тема овогодишњег форума је "Свет после Цовид-19: Нови извори раста у промењеним условима пословања".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)