ЦЕО РЕГИОН ИДЕ НАПРЕД: Састали се министри финансија Србије и Црне Горе

Novosti online

26. 05. 2021. у 13:18

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали примио је данас у Београду министра финансија у Влади Црне Горе Милојка Спајића, са којим је разговарао о економској ситуацији, као и о привлачењу инвеститора и развоју целог региона.

ЦЕО РЕГИОН ИДЕ НАПРЕД: Састали се министри финансија Србије и Црне Горе

Фото: Министарство

Министри финансија су разговарали о томе колико је важно да цео регион иде напред, као и да све економије у региону буду успешне.

- Србија има драгоцено искуство из претходних година, када смо успешно прошли кроз процес структурних реформи, и драго нам је што можемо то своје искуство да поделимо са Црном Гором - рекао је Мали. - Желимо да све економије у региону буду што успешније и да као регион идемо напред, јер страни инвеститори посматрају наш регион управо као једну целину. Црна Гора је сад на својеврсној прекретници, треба да гради свој кредибилит у међународној јавности. Важно је и да нађе нове изворе раста, који не подразумевају искључиво туризам, као што је то до сада био случај.

Фото: Министарство

Министар Спајић је упознао министра Малог са стањем у финансијама које је затекао када је дошао на место министра финансија, и истакао да је у том смислу кључно искуство Србије, која је прошла кроз процес фискалне консолидације и избегла банкрот 2013. године.

- Црна Гора се данас налази у сличној ситуацији и зато морамо да консолидујемо јавне финансије и да нађемо нове изворе раста - истако је Спајић. - У том смислу нам је драгоцено искуство Србије која је успешно прошла кроз процес фискалне консолидације, променила структуру своје економије, а данас постиже одличне економске резултате и има кредибилитет међу страним инвеститорима. То морамо и ми да урадимо, а кључно је да диверзификујемо привреду како бисмо имали нове изворе раста. У том смислу кључне су нам капиталне инвестиције, а нарочито и ауто - пут према Србији.

Фото: Министарство

Ово је први званични састанак министара финансија две земље у последњих неколико година, а министри су се сагласили да ће у наредном периоду интензивирати сарадњу. У том смислу, министар Мали је прихватио позив министра Спајића да у наредних неколико недеља посети Подгорицу, како би могли даље да конкретизују договоре око будућих заједничких пројеката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)