УЉЕ НЕЋЕ БИТИ СКУПЉЕ: Не треба очекивати веће осцилације

Ј. Субин

25. 05. 2021. у 06:37

ЦЕНА уља последњих недеља је готово "процврчала". Литар зејтина био је и више од 190 динара, а тренутно се може пазарити и за 170.

УЉЕ НЕЋЕ БИТИ СКУПЉЕ: Не треба очекивати веће осцилације

Фото: А. Станковић

Надлежни не очекују да ће сада бити већих осцилација, али с обзиром на то да је сунцокрет берзанска роба, тешко је давати било какве прогнозе.

Како нам је испричао Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине, тржиште уља је у фази стабилизације и очекивања водећих актера на домаћем тржишту су да до жетве неће бити већих ценовних осцилација.

- Потребно је, међутим, активно пратити ситуацију имајући у виду да је ова година веома турбулентна у погледу берзанске трговине не само сунцокретом и сировим сунцокретовим уљем, већ и осталим пољопривредним производима због великог раста цена житарица у свету - казао је Кандић. - Цене сунцокретовог уља се и даље налазе на историјским максимумима. Упркос паду цена на берзама у последње две недеље, што је у психолошком смислу важна вест, сировим сунцокретовим уљем у црноморском региону тренутно се тргује на нивоу од 1.555 долара по тони што је двоструко више него у истом периоду прошле године.

У прилог актуелне стабилизације тржишта може се истаћи и чињеница да је тренутна потражња за сунцокретом предстојећег рода на Продуктној берзи на нивоу од 410 евра по тони, док се у другој половини априла трговало сунцокретом новог рода по цени од 415 евра по тони, објаснио је Кандић.

- На тржишту постоји добра снабдевеност уљем, не прети бојазан од несташица, а надамо се да ће на ценовну стабилизацију утицати и чињеница да се ближи жетва за коју је још рано износити процене о приносима који ће највише зависити од временских прилика - казао је Кандић.

ПРОИЗВОДЊА

СРБИЈА годишње произведе око 700.000 тона сунцокрета. Прошлогодишњи род износио је 654.000 тона. Иако не спадамо у велике произвођаче, у нашој земљи увек буде довољно сунцокрета за наше потребе, али и да га извеземо.

Ове уљарице, годишње извеземо око 100.000 тона, али и више од 150.000 тона домаћег уља заврши у иностранству. Уљари и трговци сунцокретом, откупе сваке године цео род, и то за највише месец дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)