ПРВИ УГОВОРИ СА ГРАЂАНИМА ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ КРАЈЕМ ЛЕТА: Следеће године за домаћинства 100 милиона евра

Е.Б.Т.

24. 05. 2021. у 16:56

ПРВИ уговори са грађанима који желе да добију субвенције државе како би унапредили енергетску ефикасност својих домаћинстава требало би да буду крајем јула и почетком августа, а до краја године се могу очекивати замењени прозори и урађена изолација.

ПРВИ УГОВОРИ СА ГРАЂАНИМА ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ КРАЈЕМ ЛЕТА: Следеће године за домаћинства 100 милиона евра

Министарство рударства и енергетике

Ово је данас у Нишу истакла министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић где је разговарала са начелницима управних округа о примени нових закона из њеног ресора и реализацији пројеката у тој области.

Она је навела да Министарство сада прави ранг-листу локалних самоуправа које су се пријавиле на јавни позив за доделу средстава за финансирање енергетске ефикасности домаћинстава.

- Након тога општине и градови треба релативно брзо, средином јуна, да распишу јавне позиве за предузећа који ће се бавити заменом столарије, а затим следи и други јавни позив грађанима који желе да учествују - прецизирала је Михајловићева.- Први уговори са грађанима би требало да буду крајем јула и почетком августа, а до краја године се могу очекивати и замењени прозори, урађена изолација.

Подсетила је да 50 одсто средства обезбеђује држава са општинама, а другу половину домаћинства. Након тога, како је најавила, следи масовнија реализација.

- Разговарамо са међународним институцијама, јер је реч о националном циљу за чију реализацију ћемо следеће године определити најмање 100 милиона евра - истакла је Михајловићева.

Са начелницима управних округа, како каже, разговарала је и о коришћењу соларних панела који се сада, после доношења поједностављеног закона, могу поставити у четири корака. Према њеним речима, то није само питање нижег рачуна, већ и зелене енергије и очувања животне средине, а визија наше земље јесте да до 2050. имамо 50 одсто енергије произведене из зелених извора. Министарка је истакла да из Ниша креће реализација највећег пројекта за подизање енергетске ефикасности и веће коришћење обновљивих извора, као и да је тај град чвориште у инфраструктури, без које нема развоја.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да је Град аплицирао за замену столарије и сређивање фасада, и да им је Министарство одобрило и два значајна пројекта енергетске ефикасности за једну основну и једну средњу школу.

Начелница Шумадијског округа Биљана Илић Станковић оценила је да је реч о законима који би се могли назвати историјским и да овакви подухвати говоре о томе да добро стојимо упркос кризи која је много више од здравствене. Начелник Борског округа Владимир Станковић је у име грађана Мајданпека захвалио на озбиљним средствима како би се уредили Дом здравља и нова топлана што ће допринети очувању животне средине и мањем трошењу енергије. Према речима начелника Рашког округа Небојше Симовића овим пројектом ће се помоћи обичним људима, радницима и земљорадницима, јер садашње куће немају добру енергетску ефикасност и грађене су у прошлом веку од радничких плата. Начелник Мачванског округа Владан Красавац је оценио да ови закони представљају револуцију за мачвански крај, како због Јадра и будућег рудника литијума, тако и због потенцијала геотермалне енергије.

Начелник Нишавског округа Петар Бабовић је рекао да је обавеза свих округа да у наредном периоду ову тему приближе грађанима, а његов колега из Јужнобачког округа Милан Новаковић навео је да сви треба да помогну у примени Закона о енергетској ефикасности и другим законима из ове области.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)