ОВАКВЕ ТЕНКОВЕ НЕМА НИКО НА БАЛКАНУ: Лазански – Штите и од неутронске бомбе (ВИДЕО)

Новости онлајн

23. 05. 2021. у 15:38

МОДЕРНИЗОВАНИ тенкови Т-72Б1 МС, које је Војска Србија добила од Русије, највероватније имају антинеутронски оклоп, што их чини тренутно најбољим тенковима на Балкану, каже амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

ОВАКВЕ ТЕНКОВЕ НЕМА НИКО НА БАЛКАНУ: Лазански – Штите и од неутронске бомбе (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Министарство одбране Репубплике Србије

Коментаришући вест да је Руска Федерација испоручила Србији укупно 30 тенкова Т-72, познатих и под називом „бели орао“, и 30 оклопних борбених возила БРДМ-2, чија се вредност процењује на око 70 милиона долара, Лазански оцењује да ће то значајно ојачати Војску Србије.

-Оклопне аутомобиле БРДМ-2 ми смо и раније имали у саставу ЈНА, али ови су додатно оклопљени са новим нишанским осматрачким справама, пуно су покретнији, мотор им је јачи, новији. Дакле, они су амфибијских особина, тако да је то битно појачање за Војску Србије, а о тенковима и да не говорим“, рекао је амбасадор за Спутњик.

Амбасадор напомиње да је модернизована верзија тенка Т-72, коју је Србија добила од Русије, модернији тенк од основне верзије М-84, који је југословенски производ.

Фото: Министарство одбране

-То је осетно ојачање оклопних јединица Војске Србије и оно што је занимљиво за тај тенк Т-72 је да он, претпостављам, осим активно-реактивног оклопа у свом сендвич оклопу има и антинеутронски оклоп, антинеутронску заштиту. У времену кад је настајао тај Т-72 он је имао тај антинеутронски оклоп, јер је неутронска бомба тада била главни „модни детаљ“ у нуклеарном наоружавању, пошто она штеди објекте, а убија људе брзом, али краткотрајном радијацијом. Прво су направили неутронску бомбу Французи и Американци, а онда су је направили и Совјети“, наводи Лазански.

Лазански каже да је до тог открића дошао још седамдесетих година када је започела производња главног совјетског борбеног тенка.

-Написао сам велики текст у доба кад се појавио Т-72 за загребачки „Старт“ , где сам утврдио да тенк Т-72 има антинеутронски оклоп, а до тога сам дошао пошто је један источнонемачки часопис, који се звао „Армирундшау“, објавио текст о новој фабрици бора и парафина, у Нижњем Новгороду. И та хемијска фабрика је била на километар од фабрике у којој су прављени тенкови Т-72. Онда сам се запитао шта ће фабрика бора и парафина поред фабрике тенкова, али када сам мало погледао хемијске особине бора и парафина, онда сам видео да је то најбољи оклоп против брзих неутрона. И онда сам написао да тенк Т-72 има антинеутронски оклоп и на крају се показало као тачно“, каже амбасадор.

На питање шта у пракси значи антинеутронски оклоп, Лазански објашњава да он штити посаду од неутронске бомбе.

-То значи да кад тај тенк дође под дејство неутронске бомбе – неутронска бомба може да убије посаду, а да тенк остане читав. Дакле, то је било средство којим је НАТО у то време хтео да штити од евентуалног продора јединица Варшавског пакта у градове западне Европе, при чему кад се баци неутронска бомба нема паљевине, нема рушевина, зграде остају читаве, а војска бива изложена радијацији и умире. Али, онда су Руси направили антинеутронски оклоп и, отприлике, рекли: „Сад ви можете да баците неутронску бомбу, али наша посада у тенку је заштићена, не можете јој ништа. То је смисао бора и парафина у антинеутронском оклопу“, објашњава Лазански.

Говорећи о карактеристикама модернизованих тенкова Т-72, Лазански наводи да они имају јачи мотор, као и цев из које може да се испаљује противоклопни вођени пројектил, а не само противоклопна граната.

-Имају боља нишанско осматрачка средства, да не говоримо о том додатном оклопу. Мислим да му је због јачег мотора брзина већа, има и јаче гусенице, радиоелектронику, комплетну опрему. Значи, он је комплетно нов. Кад гледате како су га модернизовали, јасно је да је његова основна љуштура остала иста, а све је друго ново. Тако да је то практично нов тенк и то је велика донација Руске Федерације држави Србији“, оцењује амбасадор.

Лазански истиче да је Војска Србије највеће донације добила од Руске Федерације, која је донирала шест авиона Миг-29, 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2МС.

Фото: Министарство одбране

-Кад говоримо шта је која држава донирала Србији онда се ту појављују неки подаци о милионима долара и милионима евра када је у питању војна донација, али кад ви видите колико је поклоњено Србији у виду испоруке тенкова, тих оклопних аутомобила, плус посебне цене за систем „Панцир“, које су за нас биле ниже од цена на међународном тржишту, онда видите да су донације Руске Федерације када је у питању војни сегмент сарадње највећи, закључио је амбасадор.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)