ДОКТОР КОН НАЈАВИО ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Када је ситуација мирна - нема смисла држати све затворено

Novosti online

23. 05. 2021. у 09:39

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је данас да је оптимистичан када је реч о епидемиолошкој ситуацији у Србији и најавио ново попуштање мера.

ДОКТОР КОН НАЈАВИО ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Када је ситуација мирна - нема смисла држати све затворено

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Излазимо из несигурне ситуације, очекујемо да ће у другој половини јуна ситуација бити стабилна, сигурна, али уз присуство вируса и тада се може озбиљно попуштати. Радујемо се убрзању опадања активности вируса - рекао је др Кон.

Како је објаснио, попуштање се односи на враћање у редован живот.

- Моћи ћемо све активности које иначе спроводимо да спроводимо уз мере опреза. Најспорије ћемо искључити маске, то треба схватити. Пали смо на двоцифрен број и пад броја умрлих је јако важно досећи. Када видимо да је ситуација потпуно мирна, тада нема смисла ни држати све затворено, али мере опрезности ће бити на снази - објаснио је епидемиолог за ТВ Прва.

Када је реч о вакцинацији др Кон истиче да је важно да имамо више од 50 одсто вакцинисаних.

- Надам се да ће у целој Србији се досегне обухват где је више од 50 одсто вакцинисаних, важно је да велики градови достигну тај обухват јер се на тај начин смањује оболевање у Београду и расејавање вируса из Београда - рекао је др Кон који је данас на Ади Циганлији где је постављен пункт за вакцинацију.

Мобилни аутобус за вакцинацију данас је на Ади Циганлији од 9 до 17 сати где сви заинтересовани грађани могу да приме вакцину.

- Последњих дана, што се тиче Београда показују да је близу половине од оних којих се вкацинишу, припадају у групи до 35 година и то је добро. Нисмо их позивали од самог почетка, јер се вакцинација спроводила у фазама. Било је најважније заштити најугроженије. Млади нису најугроженији, али могу највише да задрже вирус. Ради заштите себе и околине позивам их да се одазову јер је то начин да се вратимо у живот - истакао је др Кон.

Споменуо је и прославе матура које су како је истакао прошле године правиле велике проблеме.

- Сада има могућности да се вакцинишу и они од 16,17 па и они од 18,19 година. Прослава ће бити, али касније то је став и не би требало да се одступа од тога. Немојте да правите тајне прославе, таман смо на крају овога свега и треба се стрпити и организовано прославити уз максималну контролу - закључио је др Кон.

Подсетимо, последњи корона пресек показао је да је у 24 сата у Србији регистровано још 404 случаја вируса корона, што жначи да бројке лагано падају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)