"КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ" У ПАДУ: Талас короне на измаку, али смо још далеко од победе над опаким вирусом

Novosti online

22. 05. 2021. у 19:39

КОНАЧНО смо дошли до дуго прижељкиваног двоцифреног броја оболелих од корона вируса, па за данашњи дан однос заражених и тестираних према Коновом коефицијенту износи 3,9.

КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ У ПАДУ: Талас короне на измаку, али смо још далеко од победе над опаким вирусом

Фото: Принтсцреен

Међутим, Епидемиолог Предраг Кон је упозорио да иако се активност вируса у овом тренутку креће силазном путањом, превише смо далеко од колективног имунитета.

Он је напоменуо да нам треба још времена и вакцинисања да бисмо могли да се надамо да нећемо имати нови талас на јесен.

Ово упозорење није без разлога ако узмемо у обзир чињеницу да је прошле године у ово време чувени "Конов коефицијент" био у паду, након чега је опет почео да расте. Због тога, велика је неизвесност да ли ћемо на јесен заиста коначно завршити са пандемијом или нас чека поново исти сценарио - нови талас.

Конов коефицијент уведен је у терминологију током пролећа минуле године када је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон објашњавао да је број између броја тестираних и позитивних важан показатељ експанзије епидемије.

Подсетимо да је прошле године, 8. маја, овај коефицијент је износио тачно - 6,11, а у том периоду, др Кон је напомињао да ће се рестриктивне мере укидати у односу на овај коефицијент, а као идеална бројка којој би требало да тежимо јесте око 5 одсто. Ипак, он је тада открио и да ће пандемија званично бити побеђена тек када дођемо до 0,5 одсто.

- Када број новозаражених у односу на број тестираних спадне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање - рекао је др Предраг Кон у тренутку када смо мислили да је први талас короне прошао.

Оптимизам и међу медицинским радницима

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић изјавила је за РТС да су тренутно хоспитализована 302 пацијента, од којих је око 99 одсто невакцинисан. Према њеним речима, у последње две-три недеље види се тренд смањења броја пацијената и види се светло на крају тунела.

Татјана Аџић Вукичевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је ситуација данас знатно повољнија него крајем марта, када је било више од 900 болесника.

Фото: Принтскрин РТС

 

- Не назире се, већ се види светло на крају тунела, имамо 302 болесника оболела од ковида, у интензивној 35, 26 је интубирано - навела је директорка болнице у Батајници.

Према њеним речима, већи је број отпуста него пријема у болницу, и ради се о пацијентима који нису вакцинисани. Директорка ковид болнице у Батајници навела је да су иза ње најтежи дани до сада, који су, каже, били као ноћна мора.

- Морали смо дневно да ставимо 30-60 кревета у погон, које докторе, сестре одабрати, одакле их тражити, кад смо били на рубу система. У последње две недеље видимо тренд смањења броја пацијената.

Наводи да је томе допринело поштовање мера и вакцинација.

- Нису то само празне речи, ми смо један од лидера у вакцинацији, сваки дан између 20-25 хиљада се вакцинише, ја сам у току преходних дана била у контакту са Италијанима, који највише хиљаду дневно вакцинишу - каже Татјана Аџић Вукичевић.

Свадбе, матуре и остала славља и даље под знаком питања

У протеклом периоду имали смо постепено попуштање мера које су дужи временски период биле на снази, међутим, дозволу за одржавање свадби и прослава, Кризни Штаб још увек није усвојио.

Датум 21. јун, протеклих дана помињан је као граница за могуће попуштање ових мера, дат је условно, рекао је члан Кризног штаба др Предраг Кон, и напоменуо да ће тог датума доћи до значајнијег попуштања мера, само ако се постигне колективни имунитет, односно ако постигнемо бар 50 одсто вакцинисаног становништва са обе дозе цепива, плус оне које су прележали корону. како је рекао проблем је у томе што су неки градови врло близу томе, а неки прилично далеко.

Фото: Депоситпхотос

 

- Зато је сада битна ангажованост локалне самоуправе. Они морају да позивају грађене на вакцинацију. То се посебно односи на младе до 40 година, не зато што су они угрожени, већ зато што је у тој популацији најмање вакцинисаних до сада - додаје Кон у интервјуу за Политику.

Како је др Кон недавно рекао Кризни Штаб константно прати ситуацију и у складу са ситуацијом одлучује о даљем деловању. Према неким најавама Кризни штаб ће заседати следеће недеље, а да ли ће доћи до додатног попуштања мера велике су шансе, имајући у виду јучерашњу изјаву Министра просвете Бранка Ружића, који је свестан да иако се не дозволи организовање матура, деца ће прославу направити.

Фото Танјуг

 

- Јер тог дана деца ће, хтели ми то да признамо или не, на неки начин то и обележити, а боље је да то дефинишемо него да то раде самоиницијативно на неким другим местима и да дође до неких проблема - рекао је Ружић за ТВ Прва.

Он је истакао је да ће одлуку донети медицински део Кризног штаба, те да очекује да ће се то питање сагледати током следеће недеље.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)