ВОЈНА СИЛА СРБИЈЕ ЈАЧА ЗА НОВЕ ТЕНКОВЕ: Руси испоручују Т-72МС и БРДМ-2МС

Новости онлајн

22. 05. 2021. у 17:38

РУСКА Федерација ће у недељу, 23. маја, војсци Србије у гарнизону Ниш током церемоније донације примопредати тенкове Т-72МС и оклопне-извиђачке аутомобиле БРДМ-2МС.

ВОЈНА СИЛА СРБИЈЕ ЈАЧА ЗА НОВЕ ТЕНКОВЕ: Руси испоручују Т-72МС и БРДМ-2МС

Фото: Министарство одбране

Војска Србије ће церемонијом примопредаје тренутно најбољим тенком на Балкану и у ширем окружењу додатно оснажити ударну снагу копнене војске.

Шта Војска Србије тачно добија овим моћним тенком, оклопним-извиђачким аутомобилом БРДМ-2МС и какве су њихове спецификације?

Савремени тенкови Т-72 МС су руски тенкови Т-72, у модернизованој варијанти. Ови тенкови, који су ударна снага копнене војске, располажу активним оклопом.

Модернизација која је урађена на том тенку Т-72 МС је комплексна и у односу на тенкове М-84, који су у оперативној употреби у нашој војсци, значајно су му унапређене све карактеристике, маневарске способности, оклопна заштита и ватрена моћ.

Фото: ЕПА

Уградњом мотора од 840 коњских снага, повећана му је покретњивост. Наш тенк М-84 и основна верзија тенка Т-72 имају уграђене моторе од 780 коњских снага.

Тенку је уграђен и аутоматски мењач који омогућава возачу да лакше управља по маневарском земљишту.

Суштина модернизације је и у оптоелектронским средствима, јер оптоелектронске нишанске справе уграђене на тенку омогућавају командиру и нишанџији да даље и боље осмотре непријатеља, а самим тим и брже реагују на њега и да га пре погоде.

Командир рукује нишанском панорамском справом, која му омогућава осматрање око тенка 360 степени, независно од нишанџије и он захваљујући томе може успешно уочити циљ на даљинама више од шест километара.

Нишанџија може успешно да оствари ватру на даљинама већим од шест километара, у зависности од врсте пројектила који користи.

Тенкови Т-72 МС које ћемо добити од Русије свакако је значајан помак за нашу копнену војску и то ће допринети већој борбеној готовости Војске Србије.

Фото: Принтскрин

Тенкови имају и снажнију балистичку заштиту, овај експлозивно-реактивни оклоп, боље управљање и навигацију, све им је неупоредиво лакше и то ће значајно допринети већој борбеној готовости и интеропрабилности и опособљености наших снага.

Оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС намењени су за извиђање у свим борбеним операцијама на копну и води. Ова возила могу се користити за борбено осигурање, борбу са осигуравајућим јединицама непријатеља, превоз курира и официра за везу, као средство телекомуникације, као командни аутомобил, за напад на десантне снаге непријатеља.

У односу на БРДМ-2, оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2МС значајно је модернизован и унапређен. Примера ради, БРДМ-2МС уместо бензинског поседује нови дизел мотор јачине 150 КС, чиме је добијен двоструко већи радијус кретања. У односу на свог претходника који то није имао, БРД-2МС има противпожарни уређај, термовизијску камеру, ласерски мерач даљине, могућности паралелног осматрања командира и нишанџије, навођења нишанџије од стране командира (аквизиција циља), геопозиционирања уз помоћ ГПС-а и навигације на електронској карти, електронског праћења рада мотора на монитору возача, управљања уз помоћ камера уназад, осматрања из возила и аутономију посаде у возилу 24 часа уз помоћ шест телевизијских камера, као и улазак на бочна врата, чиме је скраћено време уласка-изласка у возило.

Фото: МО Србије

Увођење оклопно-извиђачког аутомобила БРДМ-2МС у наоружање извиђачких јединица Војске Србије, значајно је пре свега због могућности осматрања у ноћним условима, с обзиром на то да су возила опремљена термовизијским камерама која омогућавају уочавање циљева на даљини од 3,5 километара, а распознавање на 2 километра, што олакшава осматрање и извиђање ноћу. У поређењу са старим БРДМ-ом, нови БРДМ-2МС много је лакши за управљање и руковање.

За Војску Србије веома је важно што оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС пружају додатну заштиту људству и доприносе да јединице наше војске безбедније обављају своје задатке. Подизањем степена балистичке заштите на ниво 3А и повећањем ватрене моћи омогућено је да возила успешно прате оклопне јединице на бојишту, што је са досадашњим моделом возила било отежано.

БРДМ-2МС оклопљен је са чеоне стране оклопом дебљине 14 мм, са бочне стране оклопом дебљине 7 мм и са подне стране од 8 мм. Додатна балистичка заштита састоји се од 20 плоча дебљине 6 мм и омогућује заустављање метка 7,62 мм и 12,7 мм са свих страна. Предња страна оклопа штити од метка 14,5 мм на удаљености од 300 метар. На поду возила постављен је противмински тепих, чиме је побољшана противминска заштита.

Фото: МО Србије

БРДМ

Систем за управљање ватром на возилу БРДМ-2МС потпуно је нов. Возило је наоружано митраљезима 14,5 мм КПВТ чија је брзина гађања 600 метака/мин и 7,62 мм ПКТ са брзином гађања 700 метака/мин. Средство поседује две нишанско-осматрачке справе и због жиростабилисаности куполе могуће је гађање циљева из покрета. Систем за управљање ватром омугућава стабилизацију наоружања и нишанских справа приликом гађања, аутоматско праћење осе наоружања са осом нишанске справе, блокирање електропрекидача када се наоружање налази у положају небезбедног отварања ватре и довођење наоружања у положај за попуну.

Посаду БРДМ-2МС чини пет чланова - командир, возач, нишанџија и два извиђача. Возило савлађује вертикални нагиб од 30 степени и бочни нагиб од 25 степени. Брзина кретања по асфалтном путу износи 90 до 100 км/х, а по земљаним путевима 40 до 50 км/х.

Церемонија примопредаје тенкова Т-72МС и оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС почиње у 8.20 у касарни "Мија Станимировић" у Нишу.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)