СРПСКИ МиГ-21 ОТИШАО У ИСТОРИЈУ: Легендарни борбени авион завршио свој радни век, ветеран оставио неизбрисив траг на нашем небу

Новости онлине

21. 05. 2021. у 17:42

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић присуствовали су данас на војном аеродрому „Пуковник пилот Миленко Павловић“ манифестацији „Траг у бескрају“ којом је свој радни век у нашем Ратном ваздухопловству симболично завршио легендарни ловац МиГ-21.

СРПСКИ МиГ-21 ОТИШАО У ИСТОРИЈУ: Легендарни борбени авион завршио свој радни век, ветеран оставио неизбрисив траг на нашем небу

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Пуних 58 година наши пилоти чували су небо уз помоћ овог сјајног авиона који је у периоду од 1962. до 1986. у укупно 261 примерку набављен из тадашњег Совјетског Савеза. Реч је о надзвучном авиону друге генерације, носиоцу више ваздухоповних рекорда, који је произведен у највећем броју примерака у историји ваздухопловства – укупно 11.496 комада у 32 верзије. Коришћен је током шест деценија на четири континента у ратним ваздухопловствима више од 60 држава, а у многима се употребљава и данас.

Потуковник Дејан Беда, помоћник за операције команданта 204. ваздухопловне бригаде, који је много година провео у кокпиту мига-21, подсетио је да је прича „двадесетјединице“ нераскидиво везана са батајничким аеродромом јер је сваки примерак који је икада стигао у нашу војну авијацију полетео и слетео са те писте.

- Прва јединица која је наоружана са 41 авионом МиГ-21 верзије Ф-13 био је 204. ловачки авијацијски пук. До краја 1964. године 204.лап имао је три ескадриле наоружане овим авионима. Занимљиво је да прве четири године употребе овог авиона није било двоседа, већ су се пилоти обучавали и одржавали тренажу на авионима америчке производње ТВ-2– истакао је пуковник Беда.

Бориша Мандић бивши војни пилот инструктор на мигу-21, поздравио је окупљене у име Ваздухопловне фондације „Пилот Михајло Петровић“ и Удружења надзвучних пилота.

– Ветеран који је иза нас завршио је каријеру и одлази у историју, не и у пензију. Данас су нам осећања помешана, барем нама који смо читав радни век провели у кабини овог суперсоничног авиона. Али тај ветеран, итекако је на небу ове земље оставио неизбрисив траг – рекао је Мандић и нагласио да је управо због тога ова манифестација и названа „Траг у бескрају“.

Легендарни авион МиГ-21 сиболично је поздрављен традиционалним воденим славолуком у част дугогодишње службе у нашој војној авијацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)