ЛЕПО ВРЕМЕ ЈОШ САМО НЕКОЛИКО ДАНА: После поново преокрет - Метеоролог објавио детаљну временску прогнозу

Novosti online

21. 05. 2021. у 13:44

МЕТЕОРОЛОГ Недељко Тодоровић упозорио је да нам након лепог и ведрог викенда, уз високе температуре и до 30 степени, опет следи погоршање времена.

ЛЕПО ВРЕМЕ ЈОШ САМО НЕКОЛИКО ДАНА: После поново преокрет - Метеоролог објавио детаљну временску прогнозу

Фото: Принтсцреен/Windy

Са Атлантског океана стижу циклони који доносе хладан ваздух целој Европи, па и Србији. Лето ће, рекао је он, бити "прошарано" пљусковима.

- Иде побољшање времена, биће и данас свеже гледајући дневну температуру, а просечна максимална температура за овај део маја је два или три степена виша него тренутно. За викенд ће бити лепо, али у уторак се све мења, не чека нас баш дуг период лепог времена. Током викенда биће до 27 степени, па ће уторак бити око 30 степени, можда на северу Војводине буде који степен испод. У Београду ће бити 29-30 Целзијуса, а од среде се опет враћамо на овакве температуре- рекао је Тодоровић.

Нестабилно време није ништа необично за мај, а температура је у оквиру просека, казао је он. Хладан ваздух долази нам са Атлантика.

- Око 20 до 25 степени ће бити, уз краткотрајну кишу и грмљавину. У ово доба године, са Атлантика нам долазе циклони који се крећу према континенту и онда долазе до нас. У Србији је исто падао снег у четвртак, било је довољно хладно, на Копаонику је било снега, али то је уобичајено у мају за високе планине- рекао је он.

- Иде побољшање, отоплиће свуда, али мај је мај, последњих пет-шест дана месеца опет ће бити релативно свеже. Локални пљускови и грмљавина су за очекивати, биће тога и у јулу и то са великом количином падавина. То је карактеристика наше климе, то не можемо да избегнемо- казао је он.

Најгори месец лета - јул

- У јулу и мају биће најкишовитије по количини падавина, не по броју кишних дана већ по количини падавина укупно. Јун је уз њих, али пљускови су током та три месеца најчешћи. Негде има вишка, негде мањка падавина и гледајући досадашњи део маја, у Београду је вишак падавина док је у остатку Србије заправо мањак. Два добра пљуска у понедељак, један у четвртак, и у Београду смо премашили просек падавина за мај- рекао је он.

Овај мај не разликује се претерано од 2020, а 2019. је била двоструко већа количина падавина у Београду.

- Само пре две године је било много кишовитије, а да не причам за 2014. када је у једном дану пало 110 милиметара по метру квадратном и имали смо поплаве- рекао је он.

- Примећују људи, хладно је у мају, као да никада није било тако! У Београду је у четвртак било тмурно, није у целој Србији било тако, максимална је била 14,4 Целзијуса. А то уопште није мало, прошле године, најближе што људи могу да се присете, 26. маја је било 14,3 степена. Пре две године почетком маја било је свега осам степени- рекао је он.

(К1)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)