ДИРЕКТОРКА КОВИД БОЛНИЦЕ У БАТАЈНИЦИ: Види се светло на крају тунела, 99 одсто хоспитализованих су невакцинисани

Novosti online

21. 05. 2021. у 09:36

Директорка ковид болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић каже да су тренутно хоспитализована 302 пацијента, од којих је око 99 одсто невакцинисан.

ДИРЕКТОРКА КОВИД БОЛНИЦЕ У БАТАЈНИЦИ: Види се светло на крају тунела, 99 одсто хоспитализованих су невакцинисани

Фото: Принтскрин

Према њеним речима, у последње две-три недеље види се тренд смањења броја пацијената и види се светло на крају тунела.

Татјана Аџић Вукичевић је рекла да је ситуација данас знатно повољнија него крајем марта, када је било више од 900 болесника.

- Не назире се, већ се види светло на крају тунела, имамо 302 болесника оболела од ковида, у интензивној 35, 26 је интубирано - навела је директорка болнице у Батајници.

Током претходног дана и ноћи било је укупно 26 пријема и 40 отпуста, једнак број мушкараца и жена, различите старости.

- У последњих шест-седам дана повећан је прилив млађих пацијената, од 40 од 50 година, што се може објаснити слабијим одвијом за имунизацију, клиничке слике су тешке као и раније, пуно драматичних обрта - наводи Татјана Аџић Вукичевић.

Према њеним речима, сви болесници који се тренутно лече у Батајници углавном нису вакцинисани.

- Испод један одсто пацијената је и ревакцинисан, али то су блаже клиничке слике, они излазе опорављени из наше болнице - напомиње директорка ковид болнице.

Директорка ковид болнице у Батајници наводи да су иза ње најтежи дани до сада, који су, каже, били као ноћна мора.

- Морали смо дневно да ставимо 30-60 кревета у погон, које докторе, сестре одабрати, одакле их тражити, кад смо били на рубу система. У последње две недеље видимо тренд смањења - броја пацијената.

Наводи да је томе допринело поштовање мера и вакцинација.

- Нису то само празне речи, ми смо један од лидера у вакцинацији, сваки дан између 20-25 хиљада се вакцинише, ја сам у току преходних дана била у контакту са Италијанима, који највише хиљаду дневно вакцинишу - каже Татјана Аџић Вукичевић.

Када је реч о последицама ковида, директорка ковид болнице у Батајници наводи да је ковид-19 мултисистемско обољење, које захвата било који орган.

Током постковид опоравка најчешће последице су тромб, емболија плућа, излив у срчаној кеси, замор, малаксалост, недостатак даха.

- Пацијент не сме да чека ако има кратак дах, замор и малаксалост, који траје дуже од две-три недеље, ако не може да уради основне радње, често говоре болесници да им опада коса, то су пролазне ствари, то се дешава због кортикостероида. Код већине трајне последице нису забележене - истиче Татјана Аџић Вукичевић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)