ЧОМИЋЕВА ЗА ЧОЈСТВО: Скупштина расправља о прописима из области људских права - Министарка негира да предлози иду на штету Србије

Љ. БЕГЕНИШИЋ

19. 05. 2021. у 06:12

СКУПШТИНА Србије почела је јуче расправу о два прописа из домена људских права, која су изазвала опречне реакције јавности - изменама закона о забрани дискриминације и закону о родној равноправности.

ЧОМИЋЕВА ЗА ЧОЈСТВО: Скупштина расправља о прописима из области људских права - Министарка негира да предлози иду на штету Србије

Фото: Танјуг/Никола Анђић

Уз ове прописе у плану је било доношење и закона о истополним заједницама, али он због негодовања јавности није ни упућен у скупштинску процедуру.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, образлажући законске предлоге, рекла је да је сваки пут када је започињала дијалог на такве теме била оптужена да је то "нешто против Србије", али да је она одговарала да је то немогуће, јер у српском језику постоји реч "чојство" - која значи "чувај друге од себе".

Сумирајући оцене о оба законска предлога, она је истакла да говоримо о изградњи система који ће обезбедити равноправан и равномеран приступ свим друштвеним ресурсима, и то подједнако женама и мушкарцима.

Након њеног излагања први се за реч јавио шеф посланичке групе ЈС Драган Марковић Палма, истакавши да га је Драган Ђилас лажно оптужио. На његова питања о пријави због наводног породичног насиља Ђиласа министарка Чомић рекла је да неће коментарисати тај случај, јер је он предмет "истражних, полицијских или судских поступака".

ВЕЛИКА МАТУРА

У СКУПШТИНИ се расправља и о изменама Закона о средњем образовању којим се одлаже увођење државне матуре. Министар Бранко Ружић истакао је да ће први завршни испит бити одржан на крају школске 2022/2023. за трогодишње школе, а пуна имплементација државне матуре са полагањем опште стручне и уметничке матуре почиње годину касније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)