СНИМАК ОТКРИО ГРОБОВЕ ХЕРОЈА: Потресни снимци - Терористи тзв. ОВК на Кошарама закопали војнике СР Југославије (ФОТО+ВИДЕО)

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

19. 05. 2021. у 07:13

НАДУ да ће 22 године после битке на Кошарама, са падина Проклетија, бити пронађени посмртни остаци наших војника, јуче су дала два снимка на којима се виде беживотна тела, њихова документа, као и припадници терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова који их закопавају.

СНИМАК ОТКРИО ГРОБОВЕ ХЕРОЈА: Потресни снимци - Терористи тзв. ОВК на Кошарама закопали војнике СР Југославије (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Принтскрин "Јутјуб"

Тимови из Србије требало би ускоро, према најавама председника Комисије за нестала лица Владе Србије Вељка Одаловића, да добију дозволу за ископавање потенцијалних гробница. Међу 1.693 несталих на Косову и Метохији, налази се и шест војника који су се храбро супротставили албанским терористима и НАТО на чувеној караули.

Ако је судити по снимцима, на граници са Албанијом наводно се налази и тело Руса Виталија Глебовича, који је погинуо на Кошарама 19. маја 1999. године. Док један припадник ОВК чита са докумената његово име, камера иде на беживотно тело.

Глебович је рођен 1965. године у селу Смидовичи, у Јеврејској области Хабаровског региона. Дипломирао је 1990. године на Вишој школи у Омску тактичку команду моторизованих група. Он је био међу добровољцима који су дошли да помогну нашим војницима. Из Русије је стигао један цео вод и прикључио се нашим војницима.

- Ступили смо у контакт са сестром руског добровољца, сада смо у поступку узимања крвних узорака за ДНК да будемо спремни ако нађемо посмртне остатке. На снимку који је предат Приштини виде се војници тзв. ОВК који стоје на телима мртвих војника и копају раку у коју их сахрањују. Од 2005. понављамо захтеве за претрагама локација на рејону Кошара и до јесенас, док нисмо дошли у посед снимка који нам даје на одређени начин крунски доказ, потенцијално место сахрањивања лица која тражимо. Била је то борба и зид на који смо наилазили без икаквог адекватног одговора - рекао је Одаловић и додао да су у Приштини почели да пишу књиге, да пуштају филмове, иако су тврдили да немају архиве, а све што су радили током сукоба им је дозвољавао Запад.

Он је објаснио да састанку са косовским Албанцима председава Међународни комитет Црвеног крста, ту су представници амбасада које су у Приштини, Еулекса, Унмика и сви су упознати са снимцима. На "филму" који се појавио виде се припадници ОВК како ваде документа наших и руског војника, као и рубље које су му биле у џепу.

ДЕЈАНОВА ЛИЧНА КАРТА

Фото: Принтскрин "Јутјуб"

НА снимку се виде и личне карте и возачке дозволе наших војника. Међу њима и водника Дејана Митића из Ниша, који је дао живот да спасе другове. Правио им је одступницу и када је видео да се припадници ОВК приближавају, разнео се бомбом да им не упао у руке. Његове посмртне остатке пронашао је отац, на месту где су му Дејанови другови рекли да су га оставили. Препознао га је по ножићу и дугим чарапама које је носио, а ДНК анализа је 2002. године потврдила да је то Дејан. На снимку се види и лична карта Радојка Ровчанина из Бијелог Поља, из Црне Горе, али је он, на срећу, жив изашао са Проклетија.

Битка на Кошарама трајала је од 9. априла 1999. до последњег дана бомбардовања Србије - 10. јуна 1999. Припадници ОВК, њих око 6.000, потпомогнути албанском војском и плаћеницима уз подршку авиона НАТО покушали су да из Албаније продру на територију СРЈ. Нашу страну границе бранило је око 2.000 војника 53. граничног батаљона ВЈ на караулама Кошаре и Морина, 2. батаљона 125. моторизоване бригаде, 63. падобранске бригаде, 72. специјалне бригаде, као и добровољци из Србије и Русије. У одређеним тренуцима битка се водила на 50 метара удаљености наше војске и ОВК. Погинуло је 108 српских војника, од тога 18 официра и подофицира, 53 војника на одслужењу војног рока, 13 резервиста и 24 добровољца. У редовима тзв. ОВК било је више од 250 жртава.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)