СУТРА НОВО ПОГОРШАЊЕ, СТИЖУ НАМ ПЉУСКОВИ: Временска прогноза за наредне дане - ево када ће отоплити

Новости онлине

18. 05. 2021. у 21:55

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило истакао је да нас сутра чека ново погоршање времена са кишом и пљусковима.

СУТРА НОВО ПОГОРШАЊЕ, СТИЖУ НАМ ПЉУСКОВИ: Временска прогноза за наредне дане - ево када ће отоплити

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен/Windty

Како је навео и у четвртак ће такође бити кишовито и веома хладно, док нас од петка чека блага стабилизација времена.

- Промена правца ветра је најава новог погоршања времена које ка нама стиже већ у ноћи ка среди, а доноси га нов фронтални поремећај и циклонска акитвност који ће се током дана преко средишње Европе приближавати Алпима. Већ у другом делу ноћи на западу, југозападу, а касније и на северозападу региона очекује нас наоблачење са кишом и могућим пљусковима - навео је Чубрило.

Како је рекао, сутра током дана погоршање ће полако захватити већи део региона доносећи кишу, а над средишњим и посебно источним пределима може бити и грмљавинских пљускова. Најмање кише биће дуж обале средњег и јужног Јадрана и на југоистоку Србије. Сутра на западу врло хладно уз максимум око +14 степени Целзијуса, док ће на југоистоку бити и до +23 степена Целзијуса.

У ноћи ка четвртку на западу постепен престанак падавина, али ће се над великим делом средишњих и северних предела задржати хладно уз обилну кишу, која ће над овим пределима падати и у четвртак током првог дела дана. Тренутно модели показују да највећи део Војводине, источне пределе Хрватске и североисток БиХ, спадају у области где би кише било највише.

Не очекују се јаче грмљавинске непогоде обзиром да због ниске температуре у атмосфери неће бити довољно енергије за овакве процесе, али понегде над овим пределима од среде ујутро до четвртка последне може пасти и око 25-30 мм. Киша ће најкасније стићи на југоисток Србије и то тек у четвртак после подне, а над јужним Јадраном само ређа појава пљускова", навео је метеоролог, те додао да нас од сутра поново очекује умерен до појачан ветар северозападни. Он ће на југу региона још сутра бити јужни, док ће у четвртак над севером региона дувати јак северозападни ветар.

- У четвртак необично хладно и нед великим делом региона дневни максимум од +8 до +14 степени Целзијуса, што је знатно испод просека за овај део године. Због врло ниске температуре сутра после подне и у четвртак на планинама преко 1000 метара надморске висине може бити и снега - истиче Чубрило.

- У петак током дана постепено разведравање уз углавном суво време и ређу појаву пљускова. Северозападни ветар ће полако слабити, а дневни максимум и даље низак али у порасту у односу на средину недеље. Од суботе модели симулирају измену синоптике и продор влажног и хладног вазудуха преко западне и средишње ка југозападној Европи. За наш део континента то значи окретање ветра на јужни смер уз отопљење, те би за викенд максимуми врло често били од +23 до +27 степени Целзијуса уз могућу појаву грмљавинских пљускова посебно на западу и северу региона где ће бити и мало свежије - навео је Чубрило.

Како је истакао, од недеље оба оперативна, а посебно ЕЦМWФ симулирају повлачење врло топлог ваздуха из Африке те би максимуми прелазили и +30 степени Целзијуса. Међутим, ансамбле чланови оба модела такав сценарио за сада не подржавају и симулирају умерено отопљење уз освежење и пљускове око 28.05.

Чубрило је навео да дугорочан тренд за сада такође нема сигнал за неко конкретно и дуготрајније отопљење те би сам крај овог и почетак наредног месеца могли поново донети свеже и кишовито време.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)