ЧЕТВРТИ ТАЛАС КОРОНЕ У СЕПТЕМБРУ? Нови удар не можемо да избегнемо, али од овог фактора све зависи

Новости онлајн

18. 05. 2021. у 14:50

БРОЈ новозаражених опада, епидемиолошка ситуација је све повољнија, све прогнозе говоре да нас чека знатно мирније лето, али стручњаци упозоравају да нам на јесен прети нови талас.

ЧЕТВРТИ ТАЛАС КОРОНЕ У СЕПТЕМБРУ? Нови удар не можемо да избегнемо, али од овог фактора све зависи

Фото: Г.Ш.

Нови, четврти удар короне у Србији, зависиће од неколико фактора, пре свега од степена вакцинације становништва.

Епидемиолози су скоро јединствени у ставовима да нећемо моћи да избегнемо нови талас, али да ће он пре свега због масовне имунизације бити знатно блажи од садашњег који са своје две грбе траје већ шест месеци и који је однео скоро 6.000 живота.

- Реално је очекивати пораст броја заражених на јесен и појаву новог таласа, ан колики ће бити зависиће од нас самих, односно од одзива грађана да се вакцинишу и самим тим обезбеде себе, али и оне у свом окружењу - рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Према његовим речима релаксација се осећа у ваздуху, а свима је јасно да је излаз из дуготрајне борбе са короном масовна вакцинација и то посебно младих.

Мислим да ћемо имати мирно лето, а за јесен морамо бити опрезни - рекао је недавно градоначеник Београда доктор Зоран Радојичић.

Подсетимо, прошле године у ово време смо такође имали значајан пад броја оболелих, да би онда прво уследио неочекивани јулски удар, а од средине септембра и почетак трећег таласа.

Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије препоручује "да се у што краћем року вакцинише што више људи, јер вреба опасност од двоструког мутанта, а нови талас може се очекивати у септембру".

- Имамо добре примере из праксе, важно је да заштитимо и себе и друге. Очекује се мирно лето, али због потенцијалних проблема на јесен, битно је да се заштитимо. Битно је да нове сојеве спречимо да направе проблеме - рекла је Гњатовићева.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)