РУЖИЋ У СКУПШТИНИ ОБРАЗЛАЖЕ ЗАКОН: Ево до када се одлаже државна матура

Љ.Б.

18. 05. 2021. у 14:26

ИЗМЕНАМА Закона о средњем образовању одлаже се увођење државне матуре - рекао је министар просвете Бранко Ружић образлажући образлажући посланицима у Скупштини предлог овог закона.

РУЖИЋ У СКУПШТИНИ ОБРАЗЛАЖЕ ЗАКОН: Ево до када се одлаже државна матура

Фото Танјуг

Он је појаснио да је "државна матура" термин који се користи како би се објединио читав процес једним називом и састоји се од завршног испита након трогодишњег школовања и од опште стручне и уметничке матуре, којима се завршава четворогодишње средњошколско школовање.

- Предвиђено је померање увођења ових испита за две године, што би значило да ће први завршни испит бити одржан на крају школске 2022/23 за трогодишње школе, а пуна имплементација државне матуре са полагањем опште стручне и уметничке матуре школске 2023/24 године - рекао је министар образлажући посланицима предлог закона.
Ружић је додао да је претходно планирано да се оваква матура полаже још од 2014. године, али да је било законских неусклађености, те да је боље да овај посао буде урађен квалитетно.
Министар је додао да министарство жели да процес увођења државне матуре буде транспарентан, да се ништа не уради површно.
- Формирали смо комисију која ће пратити сваки корак рада на овом послу. Комисија се до сада састала пет пута, а недавно је одржан састанак са деканима факултета, како бисмо осигурали да сви актери буду упознати, консултовани и да преузму свој део одговорности - истакао је Ружић.
Он је додао да државна матура треба да постане спона између средњошколског образовања и високог образовања, да је факултети признају као пролаз, као и да се омогући већа доступност студирању, али не на уштрб квалитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)