ИСТРАЖИВАЊЕ САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА: Млади у пандемији раде много више

Novosti online

18. 05. 2021. у 12:12

УЧЕШЋЕ младих који су пре епидемије радили краће од 40 сати сада је повећано са 19,3 одсто на 45,5 процената. Трећина њих ради у приватном сектору, а када је реч о обиму посла, пандемија је обим посла смањила за око 47 одсто, показала је онлајн анкета у организацији Савеза самосталних синдиката Србије, која је недавно спроведена у којој је учествовало 448 радника испитаника из шест земаља некадашње Југославије.

ИСТРАЖИВАЊЕ САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА: Млади у пандемији раде много више

Фото: Depositphotos

У прва три месеца ове године 48.082 незапослене особе са евиденције Националне службе за запошљавање добилe су посао, што je у односу на исти период лане повећање за 3,5 одсто.

Позитиван тренд примећен је, кажу у НСЗ-у, највише међу младима до 30 година и особама са средњим нивоом образовања. Ипак, статистика и даље показује да петину свих незапослених у земљи чине управо млади.

Истраживање потврђује да чак 62 одсто омладинаца не ради у струци, што довољно говори о неусклађености тржишта рада са образовним системом. Свака четврта млада особа сматра да на тржишту рада не постоји потреба за њиховим знањем и дипломом, а највећи број њих спреман је да се одрекне својих професионалних снова и преквалификује се.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)