ОБАВЕЗАН НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ ЗА ДЕЦУ СТАРИЈУ ОД 5 ГОДИНА: Има наде да проблем уласка у Грчку буде решен до распуста?

Новости онлајн

18. 05. 2021. у 07:43

ДЕЦА старија од пет година морају да имају негативни ПЦР тест, не старији од 72 сата, да би ушла у Грчку.

ОБАВЕЗАН НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ ЗА ДЕЦУ СТАРИЈУ ОД 5 ГОДИНА: Има наде да проблем уласка у Грчку буде решен до распуста?

Фото Танјуг/АП

То је тренутно правило на граничним прелазима које би могло да се промени до завршетка школске године.

Грчка је у суботу званично отворила и туристичку сезону и многа питања у вези са уласком страних туриста у земљу. Једно од највећих је на који начин ће грчки граничари подићи рампу деци млађој од 16 година која у Србији не могу да се вакцинишу.

Према садашњем правилу, једини услов за улазак у Грчку за децу млађу од 16 година је негативни ПЦР тест не старији од 72 сата. Ако се има у виду да ПЦР тест у Србији кошта 9.000 динара, то значи да би просечна четворочлана породица са двоје деце старије од пет, а млађе од 16 година, морала да издвоји најмање 18.000 динара само за тестирање. Велики издатак када се зна да би за тих 150 евра свакако могао да се нађе смештај у Грчкој од неколико ноћења и то усред туристичке сезоне.

Срећом, већ постоје најаве да би правила уласка деце као туриста у земљу Хелена могла да се промене у наредних месец дана, односно до почетка школског распуста. Милан Вуксановић, власник туристичке агенције, истиче да се разматра неколико опција које би могле да олакшају улазак деце у Грчку.

- Постоји могућност да Грчка не инсистира више на ПЦР тесту него на брзом, антигенском тесту који је код нас знатно јефтинији и кошта 3.000 до 3.500 динара. Такође, разматра се и могућност да наша држава субвенционише ПЦР тестирање - наглашава Вуксановић.

Конкретан корак у привлачењу породица већ су учинили грчки хотелијери.

- За своје госте грчки хотелијери преузели су на себе плаћање свих трошкова у вези са ПЦР тестирањем. Међутим, то је немогуће да ураде и власници апартмана. Зато се мора наћи неко решење. Иначе ће сви бити у проблему. Тренутно то није велики проблем, али биће за месец дана када се заврши школска година - каже Вуксановић.ж

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)