СМРТИ БЕБА У СКОПЉУ И ДАЉЕ СУМЊИВЕ: Више тужилаштво у Врању све ближе епилогу рада по пријавама за крађу новорођенчади

Ј. СТОЈКОВИЋ

18. 05. 2021. у 12:30

ВИШЕ јавно тужилаштво у Врању, за нешто више од годину дана, примило је 36 пријава којима родитељи сумњају у крађу беба.

СМРТИ БЕБА У СКОПЉУ И ДАЉЕ СУМЊИВЕ: Више тужилаштво у Врању све ближе епилогу рада по пријавама за крађу новорођенчади

Фото: Г. Шљивић

Кривичне пријаве се односе на кривична дела трговина људима и трговина малолетним лицима ради усвојења. Већина ових случајева на путу је коначног расветљавања.

Тужилац Вишег тужилаштва у Врању Данијела Трајковић каже да се у сваком предмету поступа са пуно пажње, али да је реч о обимном послу, нарочито у прикупљању медицинске документације, јер случајеви датирају од 1965. године до 2009. године.

- Поводом 35 пријава у 2020. и једне пријаве из ове године урађено је 19 вештачења, а осам пријава је одбачено због недостатка доказа, од којих на пет није било приговора. У три случаја је затражена међународна правна помоћ. Наводи из девет пријава су проверавани у врањском Здравственом центру, а за два случаја у КЦ Ниш - набраја Трајковићева.

Према њеним речима, код свих случајева где су одбачене пријаве прибављена је комплетна медицинска документација о лечењу породиље и новорођенчета, постоје пријаве и потврде смрти. Уредна је евиденција у матичним службама, а ни у Центру за социјални рад није било усвајања у периоду на који се пријаве односе.

- На основу медицинског вештачења скоро у свим случајевима је утврђено да се радило о превременом порођају, да су бебе рођене мале са неразвијеним дисајним органима - појашњава тужитељка Трајковић.

Занимљиво је да су три бебе упућиване у Клинички центар Скопље и да је смрт тамо наступила.

ПРОТОКОЛИ И КАЛУПИ

КАДА је реч о порођајима у Врању, утврдили смо да се протоколи умрлих и обдукција воде од 1987. године, а парафински калупи се чувају тек од 2002. године - објашњава тужилац Данијела Трајковић.

У једном предмету тужилаштво је, након прибављања калупа и вештачења Завода за судску медицину, успело да утврди да се биолошки материјали мајке и бебе у потпуности поклапају.

- Због тога смо упутили међународне замолнице за прибављање тамошње медицинске документације о лечењу и смрти беба - каже Трајковићева.

У много случајева недостају досијеи, па се документа прибављају преко Здравственог центра, Историјског архива, а у неким случајевима укључује се и здравствена инспекција. Ову процедуру успорила је актуелна пандемија.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)