СУОЧАВАЊЕ СА ПРОШЛОШЋУ: Трагедија Хирошиме (ВИДЕО)

В. Н.

17. 05. 2021. у 20:07

ПРЕДАВАЊЕ Данила Копривице „Суочавање с прошлошћу; Досије Хирошима" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

 СУОЧАВАЊЕ СА ПРОШЛОШЋУ: Трагедија Хирошиме (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Атомско бомбардовање јапанских градова Хирошиме и Нагасакија догодило се 6. и 9. августа 1945. године. Амерички бомбардери избацили су уранијумске бомбе огромних разорних моћи, назване „Малиша" и „Дебељко". То је био први пут у историји да је нуклеарно оружје употребљено у рату. Страдао је велики број људи, а многи од преживелих су касније умирали или још увек умиру од последица бомбардовања, као што су рак и леукемија.

Критичари атомског бомбардовања тврде да је Јапан покушавао да почне преговоре о капитулацији, али су их Американци игнорисали. Уместо тога, употребили су атомско наоружање, највише да би застрашили будуће непријатеље – Совјетски Савез.

Амерички војни генерали Даглас Макартур и Двајт Ајзенхауер били су критичари употребе атомског оружја, као и чувени научник Алберт Ајнштајн који је најпре заступао став да атомско наоружање треба усавршити пре него што то нацисти учине, али се предомислио и покајао видевши пустош и разарања у Јапану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)