ОПАСНА ПОСЛЕДИЦА КОРОНЕ: Др Ашанин открио - Један од пет пацијената има ове проблеме

Novosti online

17. 05. 2021. у 19:55

ЗБОГ повољније епидемијске ситуације и мање пацијената на болничком лечењу, из ковид режима изашли су клиничко-болнички центри "Звездара" и "Драгиша Мишовић", а током недеље редовном раду враћа се и Специјална болница у Младеновцу. Директор Универзитетског клиничко-болничког центра Србије проф. др Милика Ашанин рекао је да ће се са ковидом борити до краја борити Клиника за инфективне и тропске болести и ковид болница у Батајници, чија се улога у здравственом систему тек сад види

ОПАСНА ПОСЛЕДИЦА КОРОНЕ: Др Ашанин открио - Један од пет пацијената има ове проблеме

Милика Ашанин / Фото Танјуг

Проф. др Милика Ашанин рекао је да ће у ковид режиму до краја остати Клиника за инфективне и тропске болести и ковид болница у Батајници. Истакао је да је, када је реч о пацијентима, ситуација у болницама боља.

- У јеку епидемије у овом последњем, четвртом таласу епидемије, ми смо имали на дневном нивоу и по 350 прегледа у нашој пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне и тропске болести, а у дану за нама имали смо 77 и тај тренд је бољи - навео је Ашанин током гостовања у Јутарњем дневнику.

Како је додао, уз то иде и мањи број хоспитализација и да је клиника на половини попуњености капацитета, а да се улога ковид болнице у Батајници у здравственом систему Србије тек сад види.

- Прво, спасила је здравствени систем децембра прошле године, увођењем великих болничких капацитета, а сада је омогућила и бољу организацију и редистрибуцију пацијената на нивоу здравственог система - објаснио је Милика Ашанин.

Истакао је да је прелазак Градске болнице на Звездари и КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у не-ковид систем био могућ само због тога што постоји ковид болница у Батајници.

Ашанин је навео да је у јеку епидемије, 30. марта, у Батајници било 913 пацијената, од чега је на интензивној нези било око 100 пацијената, а на респираторима 66 особа, што су били готово попуњени капацитети.

- На данашњи дан, ми имамо 342 пацијента, имамо четрдесетак пацијената у јединици интензивног лечења и 19 пацијената на респиратору - казао је Ашанин.

Истакао је да је од марта прошле године Ургентни центар имао око 120.000 прегледаних пацијената, а пружио је око 260.000 различитих прегледа.

- Ми осећамо и присуство других болница у здравственом систему. Прво је изашла 'Бежанијска коса', а данас, сутра излазе две велике болнице и то ће сигурно омогућити да се наши пацијенти вежу за своје болнице где су се и раније лечили. Сигурно ће нам бити лакше и суочићемо се са ситуацијом да можемо слободније да радимо, да имамо више времена и простора, да имамо више дијагностичких могућности и више могућности за операције - истакао је Ашанин.

У поликлиници УКЦ Србије обави се око 340.000 прегледа годишње 

Додао је да се у поликлиници УКЦ Србије годишње обави око 340.000 прегледа и да није било лако тај систем пребацити и разместити по објектима клиничког центра, као и да је било потребно радити у ходу.

- Мени се чини да у јавности не постоји ништа, ниједан коментар, да се то на неки начин осетило одлагањем, непримањем терапије или мањим радом у амбулантама дневних болница - рекао је Милика Ашанин.

Говорећи о лечењу нековид пацијената, Ашанин је навео да су се трудили да се они не занемаре, пошто сваки други грађанин Србије болује од кардиоваскуларних болести.

- Ми смо се трудили да се лечење таквих болесника и интервенције у сали за катетеризације и перкутарне коронарне интервенције са имплантацијом стента одрже и одржали смо. Ми смо у нашим салама за катетеризацију обавили негде око 4.000 интервенција. То је готово број који је мало мањи од онога који смо имали 2019. године - рекао је Ашанин.

Истакао је да је највећи застој забележен у домену ортопедије и да је Клиника за ортопедске болести у дужем периоду била сама, пошто је болница на Бањици два пута улазила на ковид систем, али да се сада отвара више простора.

"Један од пет пацијената има последице у виду кардиоваскуларних болести"

Пошто коронавирус оставља последице на срце, Милика Ашанин је рекао да један од пет пацијената који је оболео од ковида има последице у виду кардиоваскуларних болести.

- Они који су раније имали кардиоваскуларне болести или они који су у току лечења ковида 19 имали срчане компликације, они морају да се јаве и да обаве преглед у периоду првих месец дана до три месеца. Они који су раније били здрави, а у постковид периоду, тих је јако пуно, имају одређене симптоме који се могу довести у вези са срцем, они не треба да траже помоћ кардиолога као први корак, они треба да се јаве у дом здравља свом изабраном лекару, који ће их даље упутити по потреби код кардиолога - казао је Милика Ашанин.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)