330 ЖЕНА УБИЈЕНО ЗА 10 ГОДИНА: Дан сећања на жене жртве насиља обележава се сутра

В.Ц.С.

17. 05. 2021. у 17:17

ОСАМ жена убијено је у Србији од почетка године, а убице су били партнери, супрузи, синови и унуци, саопштила је мрежа Жене против насиља поводом 18. маја, Дана сећања на те жртве.

330 ЖЕНА УБИЈЕНО ЗА 10 ГОДИНА: Дан сећања на жене жртве насиља обележава се сутра

FOTO: Depositphotos

Према подацима МУП, у претходних 10 година, партнери и чланови породице убили су више од 330 жена. Подаци мреже пак показују да су убице најчешће били супрузи и партнери, као да је највећи број убистава почињен ватреним оружијем и ножем, због чега је за осам година више од 400 деце остало без мајки.

Највише супруга, сестара, мајки и бака убијено је прошле године - њих 44, а иза тога следи 2013. година, када их је убијено 43. Влада Србије прогласила је 18. мај Даном сећања на жене жртве насиља 2017. године. Повод за покретање иницијативе били су злочини почињени 2015. године. Те године је између 16. и 18. маја чак седам жена убијено у Великој Плани, Кањижи, Чачку и Београду. Те године је, иначе, убијено 35 жена.

Фемицид, кажу у Мрежи, представља водећи узрок прераних смрти жена на светском нивоу. Према подацима УНОДЦ из 2017. године, у свету годишње 50.000 жена убију партнери или чланови породице, што значи да 137 жена буде убијено сваког дана.

- На иницијативу мреже Жене против насиља, предлог да се установи Дан сећања упутила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, а потписало је 8.000 грађанки и грађана. Иницијативу су потписима подржале и породице жена жртава, министарке, посланице и посланици, одборнице и одборници локалних самоуправа, градоначелници, представнице независних државних институција. Најбројнију подршку петицији дале су грађанке Србије - наводе у Мрежи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)