КОРОНА НАМ ЈЕ РАЗБОЛЕЛА И ДУШУ: Директорка Клинике "Лаза Лазаревић" - Све је више анксиозних и депресивних

Novosti online

16. 05. 2021. у 19:38

САМО два месеца након проглашења пандемије, директор Светске здравствене организације поручио је да је утицај пандемије на ментално здравље људи забрињавајућ. У нашој земљи је још пре проглашења епидемије направљен план и отворена бесплатна телефонска линија за помоћ грађанима. Од 16. марта прошле године преко тог сервиса помоћ је затражило више од 12.500 грађана, рекла је за РТС директорка Клинике "Др Лаза Лазаревић" доц. др Ивана Сташевић Карличић.

КОРОНА НАМ ЈЕ РАЗБОЛЕЛА И ДУШУ: Директорка Клинике Лаза Лазаревић - Све је више анксиозних и депресивних

Фото: Депоситпхотос

СЗО је на почетку пандемије упозорили на велику опасност од пораст стопа депресија и анксиозности, а наше Министарство здравља је још пре проглашење пандемије донело план за помоћ грађанима са менталним сметњама.

- Од 16. марта прошле године, када је основан бесплатан телефонски сервис, више од 12.500 грађана је затражило помоћ, плус око 11.000 се јавило на линију за превенцију суицида. Телемедицина је употребљена максимално. Највише су звале жене због депресије, а питања су се мењала зависно од недеумица које су имали и која су се мењала током епидемије - рекла је гостујући у Јутарњем дневнику доц. др Ивана Сташевић Карличић. 

Оно што забрињава јесте велики број проблема са аделосцентима, због чега је у оквиру линије за помоћ отворена опција за ову изузетно рањиву групу.

- Највише се жале на функционисање у породици, проблеме у вршњачкој групи, проблеме у школи, а проблем суицида најбрже расте управо у овој групи - истакла је директорка Клинике "Др Лаза Лазаревић".

Првих психотичних епизода било је за 20 одсто више у односу на ранији период. То се дешавало код људи хиперсензитивних и људи који су били предиспонзирани за то.

- Многи су се разболели и током, па и после прележаног ковида. Најчешће је реч о конгитивним сметњама попут заборавности и конфузије, а прве психотичне епизоде обично су праћене идејама које нису утемељене у реалности - објаснила је докторка Сташевић Карличић.

На клиници "Др Лаза Лазаревић" отворен је и вакцинални пункт на којем се до сада вакцинисало преко 200 корисника.

 Адаптација је својствена људској личности и, за људе који су се прилагодили новонасталој ситуацији, савет да се држе здравих животних стилова - од исхране до довољно сна, а свима којима је потребна помоћ на располагању је наш бесплатан телефонски сервис 0800 309 309 - рекла је директорка Клинике "Др Лаза Лазаревић" доц. др Ивана Сташевић Карличић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)