ЗАКОН ЋЕ СЕ ПОСТЕПЕНО МЕЊАТИ: Немци иду у пензију са 69, Јапанци са 67, а ево шта се дешава са Србијом

Novosti online

16. 05. 2021. у 19:34

У НЕМАЧКОј су, због короне, поново све гласнији они који траже да се старосна граница за пензионисање помери на 69 година.

ЗАКОН ЋЕ СЕ ПОСТЕПЕНО МЕЊАТИ: Немци иду у пензију са 69, Јапанци са 67, а ево шта се дешава са Србијом

Фото В. Н.

Наиме, у овој земљи је од 2012. граница подигнута на 67 година, а према тренутним подацима, то постепено повећање значи да све више људи умре пре него што дочека у пензију.

Конкретно, само у 2019. години 19,8 одсто свих преминулих у Немачкој није доживело 69 година, што значи да сваки пети грађанин по новим прописима не би доживео пензију.

И власти у Јапану такође планирају да повећају старосну границу за пензионисање државних службеника, и то са 65 на 70 година старости, а нове законе имају и Црна Гора, Хрватска и Пољска. У наредних десет година њихови најстарији грађани ће моћи у пензију са навршених 67 година. Велика Британија и Финска у међувремену ће повећати границу на 68 година.

Према званичним истраживањима, Јапанци су способни за рад у просеку до 71, а Јапанке до 74. године. Ипак, у многим развијеним земљама старосна граница за пензионисање не повећава се због виталности грађана, већ због одрживости пензионих система.

У Србији је на снази померање границе за пензионисање дама, док за мушкарце остаје граница од 65 година старости.

Фото А. Стевановић

Од 2021. важе нова правила за пензионисање жена, што значи да сваки захтев који даме поднесу ове године подлеже новим, ригорознијим условима.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију, и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. Тако ће бити све до 2032. када ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости, што је две године касније него данас.

Ове године жене у старосну пензију могу са 63 године и два месеца живота, уместо 63 године колико је потребно да имају за пензионисање у 2020. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

Нова правила за даме важе и уколико желе да иду у превремену пензију. За ову годину услов је 39 година и четири месеца стажа осигурања и најмање 58 година и четири месеца живота.

Фото Н. Скендерија

(Објектив)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)