ВИСОКО ПРОФИТАБИЛНИ ЉУБИМЦИ: Породица из Зрењанина гаји необичну врсту птице, јаје кошта 50 евра

Novosti online

16. 05. 2021. у 11:13

ПОРОДИЦА Стојанов из Зрењанина, гаји необичне кућне љубимце - емуе, који су после нојева највеће птице на свету и потичу из централне Аустралије.

ВИСОКО ПРОФИТАБИЛНИ ЉУБИМЦИ: Породица из Зрењанина гаји необичну врсту птице, јаје кошта 50 евра

FOTO: Depositphotos

На њиховом имању налази се потпуно необична дружина, два пара ова ретких птица које су у њихов дом стигле сасвим случајно.

 - Наши пријатељи су имали емуе и ми смо из чисте радозналости пожелели да их такође гајимо, јер смо велики љубитељи птица. Пилиће емуа од само четири недеље купили смо у Мађарској и код нас су стигли у кутији. После су поприлично порасли. Уопште нису захтевне животиње, лако се хране и одржавају, рекла је за РИНУ Љиљана Стојанов, власница ових ретких кућних љубимаца.

Птица ему може да порасте чак и до два метра, а осим што су велика атракција у нашим пределима јер то није њихово природно станиште, могу бити и изузетно профитабилне. Ова птица вишеструко је корисна, њихова јаја су изузетно тражена као и месо, за које су доктори рекли да је међу најздравијим јер садржи минималне количине холестерола.

 - Њихово месо још увек нисмо пробали, али од јаја смо неколико пута већ правили кајгану и могу рећи да је веома укусна. Просечна тежина јаја емуа је око 700 грама, тако да од једног може да доручкује цела многочлана породица. Веома су тражена, а цена по комаду се креће око 50 еура. Оно што је такође веома интересантно јесте да женка снесе јаје, а мужјак касније лежи на њему. Она имају тамно зелену, веома необичну боју, рекла је Љиљана.

Чињеницу да је ему изузетно профитабилна птица поткрепљују и информације да се осим меса и јаја у свету користи и њихова кожа која се пореди са крокодилском, а на леђима сваког одраслог емуа налази се и око пет килограма лоја од ког се добија уље које се касније користи у козметичкој индустрији.

Међутим, таква експлоатација ових ретких птица је неминовност у иностранству.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)