ПУТ ДО МАТУРА, КОНЦЕРАТА, НОЋНОГ ЖИВОТА И ДРУЖЕЊА: Др Кон о нокдауну короне - Ево ко држи кључ победе против вируса

Novosti online

16. 05. 2021. у 08:45

ПРОЦЕС имунизације у нашој земљи одвија се добро и то је допринело смиривању вируса корона. Полако се стичу услови за постепено попуштање мера, ипак за враћање навикама и животу пре пандемије - тек смо на пола пута.

ПУТ ДО МАТУРА, КОНЦЕРАТА, НОЋНОГ ЖИВОТА И ДРУЖЕЊА: Др Кон о нокдауну короне - Ево ко држи кључ победе против вируса

Фото: Новости архива

Како објашњава епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19 др Предраг Кон, да би се овај процес убрзао и масовна окупљања, прославе и славља поново заживела, сада је неопходно да се одазову млади и вакцинисањем допринесу стварању колективног имунитета.

- Немамо разлога да држимо мере без потребе, поготово када видимо да се вирус спушта, али сада када могу да се вакцинишу и млађи узраста од 16 година, њиховом имунизацијом ово спуштање би ишло још брже - прича др Кон.

Фото: Н. Скендерија

Према његовим речима, у случају да се и млади укључе у процес имунизације, попуштање мера и дозволе окупљања ишле би знатно брже. И њима овај процес иде на руку, јер се ближи крај школске године, а за матуранте је и даље неизвесно да ли ће завршетак прославити по традиционалном обичају на пријему у свечаном оделу, уз музику и друштво. Чињеница је да би организовање прослава и прекид забране окупљања била олакшица за велики број људи и назнака повратка у оно што смо некад звали нормалан живот.

О овој теми се прича, нагађа али надлежни и даље не мењају правила. Међутим, према речима др Кона, ова одлука би могла да се промени брзо али је неопходно да се међу млађом популацијом постигне имунизација.

- Реално гледано за оне који су заштићени, односно вакцинисани, проверени и потпуно безбедни, не би требало да буде проблема да се омогући прослава осим уз ношење адекватне заштитне опреме. Ако будемо све заједно радили, можемо и ово без проблема да постигнемо. Ако млади мисле да матуру проведу безбедно и сигурно, треба да се на време вакцинишу - истиче епидемиолог Предраг Кон.

На питање да ли је ово реално очекивати до јуна, јула др Кон констатује да је ова одлука управо на њима самима.

- Како ће све изгледати и када ћемо ово одобрити, зависи пре свега од свести младих и одзива на вакцинацију. Ми тиме што се они вакцинишу онемогућавамо да вирус остане на нашим просторима - појашањава.

Епидемиолог истиче да ће Кризни штаб наставити да прати епидемиолошку ситуацију и у складу са реалним резултатима доносити одлуке.

- Сва славља могу да се планирају али ће бити усклађена са тренутним мерама, па процену ће донети комплетан кризни штаб јер како време пролази све се одмерава и најкорисније се усваја. Ја нисам задовољан нити је било ко задовољан што мора неког да закључава и спречава га да ради али сада када вирус попушта, сада треба да будемо најпаметнији, и ту не смемо да направимо грешку - упозорава др Кон.

Фото: Танјуг

Он позива све да заједничким снагама избацимо вирус избацимо из наше земље.

- Сада је вирус у нокдауну и сада треба да га избацимо из Србије а то можемо само са масовном вакцинацијом младих у Србији - поручује.

Како наводи, позив да се изборимо са вирусом прихватили су медицински радници и њих 6.594 је дало свој живот током пандемије, а то су, како каже, само регистровани случајеви и могуће да их је у стварности много више, па је време да и сви ми прихватимо ову одговорност и учествујемо у мисији побеђивања вируса.

Он напомиње да је у свету ситуација таква да је максимум прошао и то је како каже најрадоснија вест јер ми у великој мери зависимо од глобалне ситуације али одлучно тврди да је управо сада тренутак да се млади одазову позиву колективне имунизације.

Трећа доза се увелико најављује што је обрадовало оне код којих је изостао имунски одговор односно и након две дозе није се јавио довољан број антитела.

- Трећа доза ће бити када за то буде време. Радиће се оно што је неопходно а истраживањем ће се утврдити када је тренутак када треба да се прими трећа доза односно ревакцинација - каже Кон.

Он је у наставку објаснио да ово што ми зовемо трећом дозом је у ствари ревакцинација, која природно следи након примања две дозе. Како каже, за сада није утврђено ко ће бити потенцијални кандидати којима би било пожељно да приме трећу дозу али ће каже то свакако пре донесене одлуке бити прецизирано.

- За оне који су примили две дозе, битно је да знају да имају велики број заштите чак и када немају велики број антитела у организму и то су показале студије ефективности. Али није још тренутак за трећу дозу, време је за прву и другу дозу. Ми још имамо велики број оних који нису примили имунизацију и прави је тренутак да то сада учине - закључује др Предраг Кон.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)