ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА НАЈАВЉУЈЕ ХАОС: Стижу олује и захлађење - ево када ће време бити лепше!

Novosti online

15. 05. 2021. у 12:09

МАРКО Чубрило, професор географије и заљубљеник у метеорологију објавио је најновију временску прогнозу и најавио је да нас и наредних дана очекује нестабилно време уз честу појаву кише и грмљавинских пљускова.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА НАЈАВЉУЈЕ ХАОС: Стижу олује и захлађење - ево када ће време бити лепше!

Фото: А. Стевановић

Додаје и да су у том периоду могуће и локалне непогоде.

Он је истакао да нас око петка наредне недеље чека кратка стабилизација времена, али да је након тога могуће ново јаче погоршање и захлађење.

- У току ноћи ка суботи и у суботу рано ујутро под утицајем слабог циклона који ће се премештати јужније од нас јаче наоблачење са кишом и грмљавином би могло захватити крајњи југ и југоисток региона, тачније крајњи југоисток Далмације у Хрватској, највећи део Црне Горе и можда крајњи југоисток Србије. Изнад осталих предела ноћ углавном ведра и сува - најавио је Чубрило.

Како је рекао, сутра ће тај циклон брзо одмицати ка Грчкој, тако да ће на крајњем југоистоку бити сунчаних интервала, док се над осталим делом региона, а посебно над већим делом Србије, истоком Хрватске и истоком БиХ очекују грмљавински пљускови и могуће локалне непогоде. Над осталим делом региона ређа појава локалних пљускова.

- Други дан викенда доноси мало више сувог времена већем делу региона, али после подне и увече на западу и северозападу региона већ нова дестабилизација уз локалну појаву кише и грмљавинских пљускова. У понедељак се рачуна на премештање хладног фронта у склопу пространог циклона са центром над Балтиком и западом Русије те ће уследити груписање нестабилности у фронталну зону која ће током дана захватити највећи део региона доносећи пролазно јак северозападни ветар и локалне пљускове са грнљавином, а са више енергије у атмосфери због премештања фронта биће и локалних непогода. 

Средином следеће недеље поново нестабилно уз локалне пљускове местимично, док ће се све до око наредног четвртка дневни максимум углавном кретати од +14 до +21 степени Целзијуса, што је око или мало испод просека, рекао је Чубрило и истакао да нас након тога чека ново погоршање времена.

Око наредног четвртка или петка је могућа стабилизација и отопљење те би у наредни петак максимуми на кратко могли достизати и око 27 степени Целзијуса, али оба оперативна прорачуна већ око 22.05. симулирају ново, јаче, погоршање уз могућу врло обилну кишу и осетно захлађење.

- До тог, могућег, погоршања има још јако много времена и тек око среде ћемо нешто више знати о његовом типу и снази јер су тренутно ансамбле чланови оба модела ипак умеренији у односу на оперативне прорачуне. Свакако делује да највероватније до краја месеца тешко може бити било какве дуготрајније стабилизације и јачег отопљења и да ће летње врућине ове године остати резервисане за праве летње месеце - навео је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)