ОВО ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ: Насумична тестирања на граничном прелазу Евзони - почела туристичка сезона (ФОТО/ВИДЕО)

Ј. С.

15. 05. 2021. у 07:33

ТУРИСТИЧКА сезона у Грчкој званично је почела данас, иако су и 14. маја туристи из Србије после неколико сати чекања успели да пређу гранични прелаз Евзони.

ОВО ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ЛЕТОВАЊЕ У ГРЧКОЈ: Насумична тестирања на граничном прелазу Евзони - почела туристичка сезона (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Ј. С.

Сезона је званично отворена, али су отворена и бројна техничка питања која и даље збуњују туристе иако се процедура углавном своди на два документа, један који се тиче здравственог статуса (потврда о вакцинацији, негативан ПЦР или потврда о прележаној болести) а други је образац који се попуњава на сајту Грчке Владе, где се добија QР код. 

Ево и неколико напомена и одговора на питања за оне најнестпљивије који већ пакују кофере за годишњи одмор.  

За туристе из Србије који у Грчку путују преко Северне Македоније, сопственим возилом, важно је напоменути да је и даље неопходан зелени картон. Од документације за улазак у Северну Македонију није нужно имати потврду о имунизацији или негативан ПЦР тест. 

Многи туристи практикују да путују током ноћи, како би у Грчку стигли у раним јутарњим сатима. Важна напомена односи се на то да је у Северној Македонији још увек на снази полицијски час који траје од поноћи до 4 сата ујутру. У том периоду дозвољен је транзит кроз Северну Македонију ауто – путем без заустављања или улазака у неки од градова. На граничном прелазу добија се дозвола за транзит.

Што се тиче путарина кроз Северну Македонију оне се и даље наплаћају, иако како су нам рекли запослени на наплатним рампама путници из Србије углавном питају да ли је ступила на снагу одлука коју је ова земља донела о неплаћању путарина у знак захвалности за вакцине које је Србија донирала Северној Македонији.

Међутим договор две земље подразумева да се путарина неће плаћати у временском периоду од 15. јуна до 15. августа што се сматра за туристички шпиц.

Гранични прелаз Езони према најавама радиће од седам до 23 сата на улазу на земљу, док ће излазак из Грчке бити дозвољен 24 сата.

За улазак у Грчку неопходно је имати:

Негативан ПЦР  тест, не старији од 72 сата  или потврду о комплетној (две дозе) имунизацији било којом вакцином, то важи и за обе дозе вакцине Астра Зенека и треба да прођу најмање две недеље од друге дозе. Потврда о имунизацији коју грађани Србије добијају преко Е - управе мора бити двојезична на енглеском и српском језику. Поред ова два документа могуће је на граници показати потврду о прележаној болести, то у пракси значи да је потврда на енглеском језику и из овлашћене лабораторије на којој мора бити наведено да сте прележали ЦОВИД 19, у последњих девет месеци, а најмање два месеца пре доласка у Грчку.

Од 1. јуна ће ствари бити једноставније јер ће се тада узимати у обзир  дигитални зелени сертификат који се добија преко Е -управе. У документу се могу наћи информације о прележаној болести, тестирању и вакцинацији.

Фото: Ј. С.

Поред потврде о вакцинацији, прележаној болести или негативног ПЦР тесту, потребно је имати и одштампан ПЛФ образац. Реч је о документу који се добија на мејл након уписивања података на сајту www.травел.гов.гр.) Препорука је да се ПЛФ образац попуни најкасније 24 сата  пред пут и добија се QР код на мејл. На поменутом обрасцу уписују се и малолетна деца, док пунолетни грађани који нису чланови породице попунавају свако свој образац. Није обавезно, али се препоручује имати и здравствено осигурање.

На граничном прелазу се раде насумична тестирања, уколико сте детектовани као позитивни, неће бити дозвољен улаз у земљи или се смештате у Ковид 19 хотеле у којима  боравак и лечење покрива Грчка. 

Фото: Ј. С.

Овог јутра на наплатним рампама у Србији као и на граничном прелазу Прешево ка Северној Македонији нема гужви. Напротив углавном су у саобраћају путнички аутомобили и теретни камиони, туристички аутобуси су реткост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)