ВЕЛИКЕ СУ МУКЕ СТАРИХ: Повереница за заштиту равноправности о дискриминацији грађана у трећем добу

Ј. Ж. С.

15. 05. 2021. у 11:12

СИРОМАШТВО, недовољна доступност здравствених и социјалних служби, самоћа и искљученост највећи су проблеми старих у Србији. Предрасуда је да они не желе да уче, што показује податак да чак 63 одсто испитаника жели да стекне нове дигиталне вештине, рекла је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности на представљању Извештаја о дискриминацији старијих.

ВЕЛИКЕ СУ МУКЕ СТАРИХ: Повереница за заштиту равноправности о дискриминацији грађана у трећем добу

Фото Танјуг

Према њеним речима, Србија дели судбину Европе и у погледу демографске структуре, тако је сваки пети грађанин старији од 65 година, а све је више и оних од 80 година, што показује да се животни век продужава.

- Старији се углавном приказују у негативној конотацији, да их је све више и да су "скупи", заборавља се да су то људи који су уплаћивали доприносе за пензијско и инвалидско осигурање - истиче повереница. - Они се жале на неадекватну доступност и удаљеност здравствених и социјалних служби, а тешко остварују социјална права, пре свега новчана давања.

У поруци коју је председник Александар Вучић послао поводом објављивања извештаја стоји да наши најстарији заслужују свако поштовање.

- Држава је показала да је одговорна и да брине о најстаријима, да води бригу о достојанству и пристојној старости свих наших суграђана - поручио је Вучић.

У извештају је наглашено да се близу 60 одсто старијих не осећа равноправно. Због тога, према мишљењу Ивице Дачића, председника парламента, извештај није за понос, иако као народ волимо да кажемо да смо солидарни.

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић упозорила је на то да су на тржишту рада све чешће појављују они који имају 50 и више година. Зато ће у новој стратегији и акционом плану циљ бити унапређење положаја старијих од 50, који ће бити придодати осетљивим групама, попут Рома и особа са инвалидитетом.

БЛАЖИ УСЛОВИ ЗА ПОМОЋ

ЈАНКОВИЋЕВА сматра да постоје ограничења за остварење новчане социјалне помоћи, па су стога упутили иницијативу Министарству рада да се релаксирају имовински услови.

- Онај ко има више од пола хектара земље, а у тим годинама је питање да ли може да је обрађује и да ли је земља обрадива, требало би да има право на помоћ - каже Јанковићева. - Критеријум треба да буде да ли можете остварити приход.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)