НАВАЛА НА ЈЕЗИЧКЕ СМЕРОВЕ: Почели пријемни испити за упис у одељења и школе за надарене ученике, полаже се још данас и сутра

Љ. БЕГЕНИШИЋ

15. 05. 2021. у 09:07

ПРИЈЕМНИ испити за поједина специјализована одељења и школе за таленте завршени су, док ће се провера знања за осмаке који намеравају да упишу Филолошку гимназију и специјализована језичка одељења, као и специјализоване смерове гимназија за биологију, географију и историју и сценске и аудио-визулене уметности одржати данас и сутра.

НАВАЛА НА ЈЕЗИЧКЕ СМЕРОВЕ: Почели пријемни испити за упис у одељења и школе за надарене ученике, полаже се још данас и сутра

Смањен број места за надарене за рачунарство и информатику / Фото И. Маринковић

Такође, током викенда биће и провера склоности и талента за децу заинтересовану за дизајн, а тај испит састоји се из цртања, сликања и вајања.

Иначе, за полагање пријемних испита за упис ученика у специјализована одељења и школе за ову школску годину пријавило се укупно 7.336 кандидата на 4.871 место.

Велико интересовање ђака је за двојезична одељења, где на 468 места конкурише 712 ђака, а у филолошким се на 552 места пријавило 803 осмака.

- За билингвалну наставу на енглеском језику у Десетој гимназији у Београду на 30 места пријавило се 198 ученика, што представља највећу заинтересованост ученика за упис на једно место - рекао је министар просвете Бранко Ружић.

Интересовање је велико и за одељења за рачунарство и информатику где има 1.040 места, а пријавило се 1.795 осмака. Иначе, ове године је број ИТ одељења смањен, за разлику од претходних година када је тај број стално повећаван, због чега је остајало упражњених места, а понегде није било могуће формирати одељења, јер је за то услов најмање 15 ђака. Како би се то избегло, ове школске године је предвиђено пет одељења мање.

Ове године је скоро дупло више пријављених у односу на број места и за математичка одељења, где се на 240 места пријавило 418 ђака. Велико интересовање је и за спортска одељења, где на 400 места конкурише њих 638.

Навала је и на одељења за аудио-визуелне и сценске уметности, где се на 120 места пријавило 214 малих матураната, за балетске школе конкурише 136 осмака на 96 места.

У музичким школама има 986 места, а конкурише 1.071 ђак, а за 689 места у одељењима за ликовне уметности пријавило се 1.109 осмака. У одељењима за физику има 60 места, а пријавило се 99, за историју и географију има 120 места, а пријављено је 155, за биологију и хемију заинтересовано је 186 осмака, а за њих има 100 места.

РЕЗУЛТАТЕ ОБЈАВЉУЈУ 19. МАЈА

РОК за објављивање коначних резултата пријемних испита је 19. мај, а први пут увид у резултате пријемних испита биће доступан онлајн, на порталу www.mojasrednjaskola.gov.rs. Иначе, и поред пријемног испита, ови осмаци обавезно полажу и малу матуру, која се одржава 22, 23. и 24. јуна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)