ПРОПАСТ НДХ, ПАЦОВСКИ КАНАЛИ И БЛАЈБУРГ: Историчар Горан Шарић - Хрвати би да заташкају јасеновачке злочине и аболирају усташе! (ВИДЕО)

Ј. С.

14. 05. 2021. у 20:34

ПРЕДАВАЊЕ Горана Шарића, католичког теолога и историчара, „Пропаст злочиначке НДХ: пацовски канали и Блајбург" може да се погледа на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

ПРОПАСТ НДХ, ПАЦОВСКИ КАНАЛИ И БЛАЈБУРГ: Историчар Горан Шарић - Хрвати би да заташкају јасеновачке злочине и аболирају усташе! (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Шарић је предавање о „случају Блајбург", које носи поднаслов „Злочин је бежао на Запад“ започео констатацијом да је реч о злочину без жртве.

- Ти људи који су се нашли у Блајбургу, имали су јако добар разлог због којег су бежали – нагласио је Шарић.

Појмови „Блајбург" и „крижни пут" односе се на догађај који се десио крајем Другог светског рата, током маја 1945. године, када jе на десетине хиљада војника и цивила који су бежали из Југославије било враћено у земљу.

Према Аустрији су се тада повлачиле усташе и домобрани са цивилима, словенски домобрани, четници, недићевци, љотићевци и немачки војници. Трећина је успела да пређе у Аустрију, одакле су их британске снаге вратиле Југословенској армији.

- Причу о Блајбургу један део хрватске јавности користи да би заташкао Јасеновац и сакрио причу о јасеновачким злочинима, те како би се аболирали усташки злочинци – истакао је Шарић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)