ЕВО КАКВО НАС ЛЕТО ЧЕКА: Српски метеоролог изнео дугорочну прогнозу - пред нама су дани са тропским температурама

Новости онлајн

14. 05. 2021. у 19:05

ОВОГОДИШЊИ мај не би требало да има екстремно високе температуре више од 30 степени, поручује српски метеоролог Недељко Тодоровић.

ЕВО КАКВО НАС ЛЕТО ЧЕКА: Српски метеоролог изнео дугорочну прогнозу - пред нама су дани са тропским температурама

Фото: Н. Фифић

Он истиче да је време током маја типично за овај месец. Он је навео да је мај у већини година умерено топао са честим пљусковима и грмљавином.

- Тако је и ове године, типично време за мај, честа наоблачења с кишом, пљусковима и грмљавином и захлађењем, понегде и непогоде са великом количином падавина и градом - рекао је Тодоровић и додао:

Нормално, крајем месеца је топлије у односу на почетак месеца. Овогодишњи мај не би требао да има екстремно високе температуре више од 30 степени.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Временска прогноза за лето

Говорећи о првим дугорочним прогнозама за лето, Тодоровић истиче да постоји могућност да оно буде мало топлије од просека, што, како каже, људи не могу јасно да уоче, већ памте периоде с пљусковима или врућином.

- Просечан број дана са екстремно високим температура више од 35 степени је око 5. Током јуна, јула и августа број таквих дана требао би да буде од 7 до 10, дакле мало више од просека, али далеко мање од неких забележених екстремно топлих и сушних лета - истиче Тодоровић.

Он каже да је прошлог лета број таквих дана био 2 до 3, испод просека, али је просечна температура била изнад просека.

Српски метеоролог каже да не би требало да буде већих одступања током јуна, јула и августа у односу на вишедецинијске просеке.

Како истиче, топло време са повременим освежењима, пљусковима и грмљавином, чешће је у јуну у јулу, а ређе у августу.

- Свака година је карактеристична за себе, свака помало одступа од неког просека, углавном је све већ забележено, само се у некој догоди по неки екстрем који је немогуће прогнозирати - рекао је Тодоровић о дугорочном прогнозирању времена.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)