ДА ЛИ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ИЗАЗИВА СТЕРИЛИТЕТ? Вирусолог ставља тачку на недоумице око имунизације

Novosti online

14. 05. 2021. у 17:24

ВИРУСОЛОГ Миланко Шеклер одговарао је на питања у вези са вакцинацијом која су постављали читаоци портала РТС.

ДА ЛИ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ ИЗАЗИВА СТЕРИЛИТЕТ? Вирусолог ставља тачку на недоумице око имунизације

Фото: Принтскрин

Лидија Вучковић из Кикинде питала је:

- Да ли вакцину може да прими особа којој се пре више од 18 година након операције канцера грлића материце појавила алергија на пеницилин у виду отока на целом телу. Жена је у децембру била позитивна на ковид, али са лакшом клиничком сликом и лечила се код куће.

Шеклер: Апсолутно може да прими, као што сам коментарисао, алергија на пеницилин није индикација, што се тиче хемотрапије и онколошких проблема, они су били одавно, тако да она, сигурно сам, нема ни терапију и може да прими вакцину без неке задршке. Нека обавезно поразговара са изабраним лекаром, али што се мене тиче, она нема никакав проблем.

Биљана Раденковић у питању је навела да је примила прву дозу руске вакцине 10. фебруара 2021. године, а 18. фебруара је тестирана и брзи тест је био позитиван.

- У току лечења сам имала сам дискретну упалу плућа. Д-димер је био до 1.000, од вакцинисања у левој руци где сам вакцинисана имам болове, резултати су сада добри, осим ЦРП који је 13. Када могу да се ревакцинишем и да ли треба на истој руци.

Шеклер: Не мора на истој руци. Вакцина код ње није ништа одрадила ништа, инфицирала се после пар дана, и од примања. Може да се вакцинише када параметри крви буду у реду, када се буде осећала здраво и један од услова је да је прошло шест недеља од дијагнозе болести, односно четири недеље од момента изласка из изолације. Није проблем да уради вакцинацију.

Једно од питања је било и како да будемо сигурни да вакцина не утиче на стерилитет? Да ли се спроводе истраживање и да ли су вакцине утицале на стерилитет до сада?

Шеклер: Прича је илузорна. Нема никаквих индиција или система да би нека од ових вакцина могла да утиче на стерилитет. Стерилитет је испитиван само на животињама у фази клиничког испитивања ових вакцина на животињама. Зато што на људима не могу да се испитују вакцине, сем на добровољцима.

У току су две студије, једна у Америци на 10.000 добровољаца трудница и Израел је "одрадио" 50 одсто сопствених трудница. Оно што се чује – да није било никаквих проблема, односи се на "Фајзерову" вакцину.

Кинеска вакцина, по ономе како се прави, слична је вакцини против грипа - та се препоручује трудницама у другом, трећем, а сада и у првом тромесечју и за више од 50 година употребе тог принципа рада вакцине није забележено дејство штетно по плод.

Прича је сулуда јер нема утемељење, од силних вакцина које постоје у свету не знам да је нека посебно изазавала стерилитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)