КАДА ЋЕ МОЋИ ДА СЕ ОРГАНИЗУЈУ МАТУРЕ И ПРОСЛАВЕ? Ово је датум након којег ће бити могућа масовна окупљања

Novosti online

14. 05. 2021. у 16:42

ДАНАС је одржана нова седница Кризног штаба за борбу против корона вируса.

КАДА ЋЕ МОЋИ ДА СЕ ОРГАНИЗУЈУ МАТУРЕ И ПРОСЛАВЕ? Ово је датум након којег ће бити могућа масовна окупљања

Фото: Принтсрин

Члан медицинског дела штаба др Зоран Гојковић саопштио је које су одлуке донете. 

- Важно је да сваког дана вакцинишемо између 20 и 23 хиљаде грађана. Имамо више од 1.700.000 грађана који су примили обе дозе - навео је он.

Идемо у нешто блажи режим попуштања мера. Излазимо у сусрет фризерима, њихове радње могу да раде по мање ригорозним условима. Враћамо се на 4 квадратна метра по особи, уз поштовање епидемиолошких мера.

Људи који се баве организовањем стручних скупова могу полако да почну да их припремају, а максималан број учесника је до 100, уз поштовање свих прописаних мера.

- Данас смо разговарали и о тзв. "инвентима". То је најважније за младе. Уколико се настави пад броја новозаражених, ако изађемо из ове несигурне ситуације, а 50 одсто пунолетних грађана вакцинисаних, моћи ћемо од 21. јуна да организујемо већа колективна окупљања - рекао је Гојковић.

Гојковић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је за фризере мера јасна: досад су имали рестриктиван тип рада јер су у директном контакту са клијентима, а број људи у салонима ће моћи бити већи.

- Чекамо само одлуку Владе, односно Министарства здравља за ступање ове мере на снагу. Када је реч о стручним скуповима, и за то се чека одобрење Владе - рекао је Гојковић.

Када је реч о матурама, оне ће моћи да се организују од 21. јуна.

- Видели смо да респектабилна истраживања кажу да су резултати за вакцинисане од 16 до 18 година добри, зато и они треба да се вакцинишу - каже др Гојковић.

Каже да је довољно времена до 21. јуна да се стекне повољна епидемиолошка слика и да се довољан број грађана вакцинише. Самим тим, до 21. јуна ће се стећи услови за организовање матура и прослава.

На питање о одлуци САД да вакцинисани не морају да носе маске, Гојковић каже да је сигурно да ћемо у једном тренутку и ми донети овакву одлуку.

- Тежња и жеља нам је да што пре скинемо маске и надам се да ћемо са повећањем броја вакцинисаних успети да дођемо до тога - каже Гојковић.

Додаје да су статистички подаци добри, а да имамо све мање новозаражених јер имамо много вакцинисаних. Кључ је, истиче, у вакцинацији која развија имунитет.

На питање какве ће мере важити када се вакцинише више од 50 одсто становништва, Гојковић каже да су опције и могућности различите када је реч о скуповима.

Када је реч о изласку Београдске арене из ковид система, Гојковић каже да је у плану да се то деси релативно брзо и да овај објекат почне да се бави ониме што му је основна сврха и намена.

- Сада има све више места у болницама, све је више слободних кревета и прелазак Арене у нон-ковид систем нас чека у следећем периоду, у наредних неколико дана - каже др Гојковић. Додаје да је тенденција да се Арена што пре испразни.

Подсетимо, у Србији је у претходна 24 сата на корона вирус тестирано 12.514 грађана од којих је 787 новозаражен. Преминуло је 17 пацијената док се на респираторима широм земље налази 101 оболелих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)