ДЕТАЉАН СПИСАК: Ево шта вам је све потребно ако желите у Грчку - на граници вас може дочекати и ово изненађење

Танјуг

14. 05. 2021. у 14:26

ЛЕТЊА сезона у Грчкој званично почиње сутра и од утврђених услова једино се још чека потврда да ли ће се старосна граница за децу за коју није обавезан тест повећати са садашњих пет на 10 година.

ДЕТАЉАН СПИСАК: Ево шта вам је све потребно ако желите у Грчку - на граници вас може дочекати и ово изненађење

Фото: Далибор Митић

Према информацијама за улазак туриста у Грчку, које је најавило Министарство туризма Грчке, потребан је имати:

Попуњен ПЛФ формулар минимум 24х пре уласка у Грчку, потврду о обављеној комплетној вакцинацији било којом вакцином или негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата или серолошки тест тј. потврду на антитела да је прележан вирус или дигитални зелени сертификат (ГреенПаш) од 1. јуна 2021, наводи портал Грчкаинфо.

За децу старију од пет година за сад је потребан негативан тест.

Како је наведено, могућа су насумична брза тестирања при уласку у Грчку која ће за туристе бити бесплатна. Резултати ових тестова биће готови након десетак минута.

Савет свим посетиоцима који планирају ових дана пут у Грчку је да сачекају неколико дана док се не прецизирају сви детаљи, наводи портал Грчкаинфо.

Када је реч о друмском саобраћају за Грчку, као што је у априлу најављено, гранични прелаз Евзони отвара се за све туристе 15. маја. Тренутно радно време прелаза Евзони је од 7-19 сати.

Друмски гранични прелази Промахонас, Нимфеа и Кипи отворени су сваког дана од 7-23 часа, док су прелази Евзони и Какавиа отворени од 7-19 часова.

У Бугарској се 15. маја отвара још један гранични прелаз са Грчком - Еврос (који нема велики значај за наше туристе, јер се налази у близини Турске).

Када је реч о ПЛФ формулару за Грчку - Тхе Пашенгер Лоцатор Форм линк за попуњавање може се наћи на линку хттпс://травел.гов.гр/.

Породица попуњава један ПЛФ формулар, а такође свака пунолетна особа може попунити посебан формулар. ПЛФ формулар се попуњава минимум 24х пре уласка у Грчку.

Попуњавају га сви који желе да посете Грчку и бораве у њој - независно од врсте превоза (аутомобил, аутобус, брод, авион) и држављанства.

Формулар има неколико страница и није тежак за попуњавање. Треба спремити пасош и саобраћајну дозволу.

Уносе се подаци као што су: превозно средство којим путујете, број таблица, прелаз на који ћете ићи, место у које путујете, последња земља у којој сте боравили, број пасоша, лични подаци (име, презиме, место итд...).

У поље за адресу не мора се уписивати улица и број летовалишта у ком ће се боравити већ је довољно да се упише назив летовалишта.

Након што се попуни формулар добија се на маил QР код који треба да се одштампа или на га свом мобилном телефону треба показати приликом уласка у земљу.

Грађани Србије не морају попуњавати ПЛФ образац када се враћају из Грчке у Србију.

Када је у питању потврда о вакцинацији за улазак у Грчку, та земља прихвата све вакцине.

Двојезичну потрврду о вакцинацији би требало добити након извршене вакцинације: одштампану на папиру и на емаил или путем смс поруке.

Уколико је неко није добио може је накнадно добити на порталу еУправа хттп://еуправа.гов.рс/услуге/6378.

Кликом на зелено дугме "Покрени услугу" појаве се поља која је потребно попунити.

Након што се попуни ЈМБГ и емаил на који неко жели да се потврда пошаље и доврши процес, кроз пар минута потврду се добија на емаил.

Потврда садржи српски и енглески језик и QР код који када се учита показује да је вакцинација валидна. Потпуна вакцинација подразумева: две дозе "Спутњика", две дозе "Фајзера", две дозе "Синофарма" или две дозе "Астра-Зенеке".

Потребно је да прође минимум 14 дана од друге дозе вакцине.

Када је реч о дигиталном зеленом сертификату, он представља бесплатну обједињену потврду која доказује да ли је примљена вакцина против ЦОВИД-19 и да ли неко има резултате тестирања на болест САРС-ЦоВ-2.

Дигитални зелени сертификат представља потврду која је електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена.

Дигитални зелени сертификат, поред личних података - имена, презимена, ЈМБГ, пола и броја пасоша, садржи податке: да ли је лице вакцинисано, број примљених доза вакцина, датум примања прве и друге дозе вакцине, резултате ПЦР теста у последња 72 сата, резултате антигенског теста у последња 72 сата и резултате серолошког теста.

Да би се добио Дигитални зелени сертификат, треба се регистровати или пријавити на портал еУправе хттпс://еуправа.гов.рс/услуге/6554.

Након што се неко пријави, показује му се зелено дугме Покрени услугу.

Потребно је да се кликне тастер Покрени услугу, затим иде провера личних података, потврда имејл адресу и за пар минута добија се сертификат на наведени мејл који је неко сам навео.

Можете га одштампати или га имати на телефону у форми електронског или мобилног документа.

Са дигиталним зеленим сертификатом у Грчку ће моћи да се путује од 1. јуна 2021.

Према порталу еУправа серолошки тест је валидан ако је урађен у последњих шест месеци (за невакцинисане особе), односно два месеца (за вакцинисане особе).

Серолошки тестови се раде узимањем узорка крви, у скоро свим приватним лабораторијама. Заказивање није потребно. Серолошки тест кошта око 2.000 динара. Резултати се добијају сутрадан.

Многе лабораторије резултате серолошких тестова за потребе путовања издају двојезично тј. и на спрском и на енглеском језику. Битно је нагласити да је серолошки тест потребан за путовање.

Уколико већ неко има серолошки тест на њему постоји QР код који када се очита показује информације на енглеском језику.

Сви путници који улазе у Грчку преко било ког копненог граничног прелаза, уколико немају потврду о вакцинацији, дужни су по доласку да покажу негативни резултат ПЦР теста на ЦОВИД-19, обављен до 72 сата пре уласка у Грчку. Тренутна цена ПЦР теста у Србији је 9.000 динара.

У Србији ПЦР тест се може заказати на порталу еУправа хттп://еуправа.гов.рс/услуге/6096? или путем телефона 011/362-0000.

Граничне власти ће дозволити улазак у земљу само путницима који имају потврду о негативном резултату ПЦР теста. Потврде треба да буду написане на енглеском језику и да садрже име и број пасоша или матични број путника.

Лабораторије које врше ПЦР тестирање треба да буду државне референтне лабораторије или приватне лабораторије које су акредитоване од одговарајућих државних органа - у супротном потврде неће бити прихваћене.

Фалсификовање ПЦР потврде кажњава се грчким законом.

Путници ће можда бити подвргнути насумичном тестирању по доласку на грчку границу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)