ЗА ВИКЕНД ЦРНИ ОБЛАЦИ: Пролеће на чекању - тамно небо, грмљавина - а ево када ће коначно лепши дани

Новости онлајн

14. 05. 2021. у 11:33

НЕСТАБИЛНО и променљиво време које нам је покварило ово пролеће наставља се и наредних дана, уз облаке, честе грмљавинске пљускове и могуће локалне непогоде, а стабилизација временских услова не очекује се све до краја месеца.

ЗА ВИКЕНД ЦРНИ ОБЛАЦИ: Пролеће на чекању - тамно небо, грмљавина - а ево када ће коначно лепши дани

Фото: Танјуг/Оксана Тошкић

Како наводи метеоролог Марко Чубрило, наредних дана нестабилности ће се развијати врло локално, што отежава њихово прогнозирање. Он наводи да ће нестабилност првог дана викенда долазити углавном са југа и југозапада, а другог дана са запада.

- Тако да уколико се небо тих дана из наведених праваца затамни, будите спремни за појаву грмљавинског пљуска и локалне непогоде које за врло кратко време могу дати и преко 20мм талога уз појаву туче/града и олујног ветра - пише Чубрило.

Додаје да ће се максимуми кретати у границама просека, углавном од 16 до 23 степена Целзијуса.

- Само у суботу после подне и у ноћи ка недељи нешто континуалније кише може бити на крајњем југу и југоистоку региона, пре свега на југу Црне Горе и крајњем југоистоку Србије, где би се могао нешто јаче осетити утицај слабог циклона, који би се премештао јужније од региона - наводи он.

Према прогностичарима Републичког хидрометеоролошког завода, минималне температуре у суботу и недељу биће између 8 и 12 степени Целзијуса.

Нестабилност ће се наставити и почетком следеће недеље, па би се у понедељак, под утицајем фронталног поремећаја, после подне оне могле груписати и кретати од запада ка истоку, и то највише преко западних, северних и средишњих предела региона, наводи Чубрило.

- Испред тог могућег фронта у понедељак би накратко отоплило. Затим би око наредног уторка могло доћи до делимичне стабилизације, док се око 19. маја симулира ново погоршање времена. Тренутно ЕЦМWФ и ЈМА имају сигнал за јаче погоршање и пролазно, али јаче захлађење уз могућу обилнију кишу, док је ГФС блажи по питању тог погоршања. Како је тај период практично недељу дана удаљен, промена ће свакако бити - сугерише метеоролог.

Додаје да би око 23. маја бар накратко могло да дође до стабилизације времена и умереног отопљења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

Sandra

14.05.2021. 11:51

Interesantni su mediji. Oblake i kišu poistovećuju sa neprilikama. Za koga se komentariše prognoza vremena? Zar za manekene?! Ovo je pravo proleće. Maj mesec i kiša - to je blagodet za poljoprivredu, za zelenilo , za parkove u gradovima. I što je veoma važno: padavine su čistač čestica smoga koji nas obavija svakodnevno. Slavite kišu kao božanski poklon!