ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ: Почињу прве припреме за повратак нормалном животу?

Новости онлајн

14. 05. 2021. у 07:16

НОВА седница Кризног штаба заказана је за данас у 15:30, а према бројкама које показују да је све већи број вакцинисаних и да корона полако ишчезава у нашој земљи, могло би се очекивати дуго прижељкивано додатно попуштање мера.

ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ: Почињу прве припреме за повратак нормалном животу?

Фото: М.С.

Према незваничним информацијама на најављеној седници расправљеће се о омогућавању организовања свадби, матура и концерата као и осталих жељно ишчекиваних масовних окупљања. Под којим условима, када и за кога би ове врсте славља биле дозвољене, могуће су теме данашњег састанка.

Тема која би се данас могла наћи за округлим столом је трећа доза вакцине која за сада по закону није усвојена а коју из медицинског дела Кризног штаба у последње време најављују.

- Јасно је свима нама који се бавимо овим послом да они који немају антитела после две дозе, а прошло је време, треба да приме још неку или дозу те исте вакцине, или да промене вакцину - изјавио је недавно др Кон.

Др Кон је још рекао да је Србија на правом путу и да без дилеме “полако излази из ове ситуације” и додао да наша земља тренутно добро стоји због имунизације.

- Понашање људи и ношење маски је нешто šшто се дуготрајно учи .... Већ у мају доћи ћемо у ситуацију да ће кренути свадбе, па и матуре, то не можете да зауставите, рекао је Кон, гостујући у Београдској хроници. Вакцинација је апсолутно најзначајнија специфична мера која директно утиче на ток епидемије, рекао је Кон.

Том приликом закључио је да Ускршњи празници неће значајно утицати на коначно стабилну епидемиолошку ситуацију.

Почетак јуна обећава

- Ако број новозаражених буде падао и уколико се вакцинација спроведе у већем обухвату, могуће је да након јуна очекујемо прославе до 200 људи, али уз мере опреза.

Ово каже епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић, и напомиње да је наш први циљ број испод 1.000 дневно заражених.

Како додаје, идеалан број који очекујемо је свакако двоцифрен испод 100 новооболелих, што ће значити повратак у нормалу. Испуњење тог првог циља испод 1.000 заражених дневно очекује се током маја, док би у јуну тај број био све мањи.

- Да би се одржале веће манифестације, неопходно је да буду створени услови обезбедења од могућих ризика. Примера ради, млади су жељни Егзита и других музичких манифестација, те се с њима и припрема једна заједничка акција како би имали један већи обухват вакцинације. Велика кампања почиње 15 маја, када се очекује да имамо већи број младих вакцинисаних људи - рекао је недавно проф. др Тиодоровиц.

Он је овом приликом рекао да свадбе, прославе и матуре нећемо моћи бити одржане у мају због немогућих услова али је за јун био оптимистичан.

- Сматрамо да је немогуће да се у тако кратком периоду створе услови. Можда ће бити. Што се тиче свадби, крштења, матура, негде у јуну, када будемо имали и јасније податке из маја месеца. Али ту постоји бојазан, ако кажемо може свадба до 50 људи, ко ће то испоштовати? Затим да једна трећина ресторана, хотела буде коришћена за свадбе, и то је питање хоће ли бити тако. Ипак, ако број новозаражених пада, вакцинација буде енергичнија, већег обухвата, можда после јуна месеца можемо имати и прославе до 200 људи, али уз мере опреза - каже професор Тиодоровић.

Државни секретар у Министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек изјавио је да ће заштитне маске морати да се носе бар још три до шест месеци, пре свега зато што неки људи из здравствених разлога не могу да приме вакцину и истакао да ако остваримо циљ да до краја јуна имамо три милиона ревакцинисаних, од јула се можемо надати и нормализацији живота укључујући и одржавање свадби.

Подсетимо да је на последњој седници донесена одлука да угоститељски објекти могу да раде до 22 часа али да је музика дозвољена до 18 часова.

Корона експеримент

У Београду је најављен велики корона експеримент попут оног у великим евопским градовима који би заправао био тест колико се корона преноси на масовним окупљањима, попут журки, концерата, на стадионима и слично. Како "Блиц" незванично сазнаје, први такав тест могао би да буде организован ускоро.

- Експеримент ће подразумевати организацију концерта, а они ће одредити ко долази на тај догађај, да ли само вакцинисани или ће бити потребани антигенски тестови, негативни ПЦР тестови и слично. Пратиће се сви ти људи након тога - рекао је заменик Градоначелника Горан Весић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)