ИЗДАЛИ ПОД ЗАКУП ЛЕГАТ КНЕЗА МИЛОША: Због пропуста градских комисија, пет парцела ЈП "Љубичево" у Пожаревцу нашло се у марту на лицитацији

Д. НОВКОВИЋ

13. 05. 2021. у 11:00

ЈЕДНА приватна фирма на 15 година закупила је пет парцела ергеле "Љубичево", легат кнеза Милоша - као обрадиво земљиште! Због ове грешке Саша Павловић, градоначелник Пожаревца, тражи да се спроведе дисциплински поступак против одговорних градских службеника.

ИЗДАЛИ ПОД ЗАКУП ЛЕГАТ КНЕЗА МИЛОША: Због пропуста градских комисија,  пет парцела ЈП Љубичево у Пожаревцу нашло се у марту на лицитацији

Фото Д. Новковић

Реч је о парцелама површине више од седам хектара, уз које се налазе и управна зграда, штале са коњима и централни падок (ограђен отворен простор испред штала за шетњу коња).

Како је дошло до тога да се земљиште легатa кнеза Милоша уопште нађе на мартовској лицитацији, а дато је на коришћење ЈП "Љубичево", тек треба да се истражи.

ПИТАЊА

СЛУЧАЈ из ергеле "Љубичево" покренуо је више питања на која би одговори тек требало да уследе. Главна су: да ли су парцеле дате на лицитирање случајно или намерно и шта ће бити уколико Mинистарство одбије обе жалбе и тиме потврди ваљаност лицитације.

ТРАДИЦИЈА Капија "Љубичева", Фото Д. Новковић

- Грешку смо уочили 12. априла и одмах је Градско јавно правобранилаштво поднело жалбу ресорном министарству, што је два дана касније учинило и ЈП "Љубичево". С обзиром на то да уговор са закупцем још није потписан, надамo се позитивном одговору - рекао је градоначелник Павловић на конференцији за медије сазване због спорног закупа.

ПАДОК Шетња коња из ергеле, Фото Д. Новковић

Он је истакао да на пословима лицитације раде две градске комисије. Једна израђује програм лицитације, а друга га реализује. За програм је Министарство пољопривреде дало сагласност 3. јула прошле године, а 13. септембра усвојен је на седници Скупштине града

МИНИСТАРСТВО: ЧЕКАМО ДОКУМЕНТА

МИНИСТАРСТВО пољопривреде не може да зна да ли је на земљи, која је у власништву државе, легат или не. То је требало да зна локална самоуправа где се оно налази - кажу за "Новости" у овом министарству.

- Реч је о пољопривредном земљишту у државној својини, којим управља локална самоуправа, а на то сагласност даје Управа за пољопривредно земљиште. То земљиште је Годишњим програмом планирано за закуп, па је спроведен поступак путем јавног надметања. Тек када је то завршено уложена је жалба. Очекује се достава података о парцели (јер у документацији има и старог премера катастра), као и остале информације, која би дале правни основ за изузимање од давања у закуп. Ј. Су.

- Одговорно тврдим да ни ја, ни Градско веће, немамо никаквих додирних тачака са доношењем и спровођењем тог програма. За то су надлежне градске комисије. Љут сам и разочаран што још од јула, нико од њих није сигнализирао да су парцеле ергеле ушле у програм, нити нас је у поступку лицитације обавестио да постоје спорне парцеле. Зато сам од начелника Градске управе тражио да спроведе дисциплински поступак - рекао је градоначелник.

Градоначелник Саша Павловић, Фото Д. Новковић

Нагласио је и да ово није први пут да се нечије грешке преносе на највишу инстанцу, а њих константно праве неки појединци, који више неће моћи да се заклањају иза власти.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)