НАШИ СЕНИОРИ - МАЈА ВОЛК: Савршен живот постоји, само га треба пронаћи

Ј. ДИНЧИЋ

14. 05. 2021. у 11:37

ДА дан траје 48 сати она би успела да испуни сваки минут позитивном енергијом.

НАШИ СЕНИОРИ - МАЈА ВОЛК: Савршен живот постоји, само га треба пронаћи

Фото Приватна архива

Увек насмејана, весела и расположена Маја Волк, доктор наука, сценариста, универзитетска професорка и књижевница, у разговору за "Новости" истиче да рецепт за савршен живот постоји као и да је сакривен негде у нама, само треба да га пронађемо и откључамо прави фајл који га скрива.

- Савршен живот је кад си здрав, виталан, пун идеја, расположен, ведар, позитиван упркос дневним проблемима, зато морамо да научимо да одмарамо, предахнемо, да се онда надахнемо и створимо нешто што има смисла - истиче Маја која слободно време ових дана проводи у друштву шестомесечног унука Луке.

- Ако сам у Београду, устајем око шест, одрадим мало вежбе јер ми већ у пола седам стиже насмејани, чили и орни Лука са којим се играм, свирам, певам до ручка, кад по њега стижу мама и тата. У предаху одговарам на поруке, монтирам видео--клипове за "Јутјуб", пишем и истражујем. Рано одлазим у кревет и гледам до бесвести по милионити пут "Звездане стазе", што ме увек успава за пет минута.

(НЕ)ЗДРАВЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Друштвене мреже су по Мајином мишљењу једна пасивна активност, не много здрава ни за очи ни за тело.

- Ако можемо да искомбинујемо и једно и друго, онда је то добра прилика да се нешто научи, погледа, информише и примени у стварности, али ако смо се задржали као на даљинском па само мењамо канале и тако лутамо "Фејсбуком" или "Инстаграмом", онда то баш и нема много смисла.

Свакодневне рутине се минимално измене када оде у сопотско село Бабе, где воли да проводи време. Дневно пређе по 14.000 корака, има радионице живе биљне хране са гостима, заједно раде вежбе за очи, стајаћа јога је део рутине као и космонаутске вежбе. Са доласком лепог времена пливање је редовна активност. Чврстог је става да пензија не значи престанак рада ни живота, али ако се људи опусте и упадну у летаргију, зачас им мозак страда.

Фото Приватна архива

- Долазим из уметничке породице у којој је она значила само добитак времена за више рада, да треба радити оно што волиш до краја живота, зато су хобији и страст према нечему много важни јер то је оно што сада има прилику да се развије и разбукта - са осмехом додаје наша саговорница.

- Моја мама је последњу књигу написала пред смрт, у 81, а тата је престао да пише у 88. години само зато што не види добро. Мој циљ је да будем витална до краја и да се угасим природно, а не од болести. Услов за то је непрестана ментална и физичка активност.

ЗАСЛУЖЕНУ ПЕНЗИЈУ И ДАЉЕ ЧЕКА

ИАКО се иза ње налази 40 година радног стажа, заслужену пензију још увек није добила и то због бирократске грешке:

- У Фонду ПИО, када су рачунали радни стаж, погрешили су и рекли да ми недостаје још осам месеци до пензије. Сад сам незапослена и морам да радим да преживим до следећег маја, када ћу моћи да одем у редовну пензију.

Додаје и да су пензионерски дани идеални да се сви присете шта су то некада страсно волели, а нису имали времена да реализују. Планинарење, дружење са људима, певање у хору, учење заната, бесплатни курсеви за пензионере од таи-џија до керамике.

Мајин савет за свеж изглед су природни препарати, умивање природним сапуном од активног угља или лаванде, маске за лице од кора банане, јагода, авокада, краставца. Уз то - природне креме од смиља или конопље, и свакако вежбање свега, од јоге за лице до вежби снаге са малим теговима, кардио вежбе, ходање, пливање, трчање, бицикл, тренажер и опуштања уз медитације, молитве и духовни одмор.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)