ЕВО КАКО ИЗГЛЕДА ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Први грађани су се већ пријавили, за издавање је потребно само 10 секунди (ФОТО)

Novosti online

12. 05. 2021. у 15:19

ГРАЂАНИМА Србије од данас је доступна обједињена дигитална потврда о извршеној вакцинацији против короне и резултатима различитих тестирања на заразну болест САРС-ЦоВ-2.

ЕВО КАКО ИЗГЛЕДА ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Први грађани су се већ пријавили, за издавање је потребно само 10 секунди (ФОТО)

Фото Танјуг

Поред личних података - имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је лице вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе.

Један од корисника друштвене мреже Твитер поделио је у својој објави и како изгледа сертификат, али и да је "од тренутка слања захтева до пријема прошло 10 секунди".

Дигитални зелени сертификат заправо је потврда која је електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена.

Такође, овај сертификат садржи и резултате ПЦР, Антигенског и Серолошог теста, изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Како до дигиталног зеленог сертификата?

Да би се добио Дигитални зелени сертификат потребно је да грађани буду регистровани на Порталу еУправа.

Након пријаве и одабира услуге Дигитални залени сертификат приказује се опција Покрени услугу. Потребно је да, након покретања опције Покрени услугу, грађани провере своје податке, потврде имејл адресу и за пар минута Дигитални електронски сертификат стиже на одабрани имејл.

Упутство за регистровање налога на Порталу еУправа је доступно на сајту.

Очитавањем QР кода на Дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси: за вакцинацију зелена боја уколико је примљена прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине АстраЗенека; за резултате ПЦР и Антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 сата и уколико су негативни; за резултат Серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих 6 месеци (за невакцинисане особе), односно 2 месеца (за вакцинисане особе) и уколико је ИгГ параметар позитиван.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)