ДОКУМЕНТ ЗА ЛАКШЕ ПУТОВАЊЕ: Од данас доступан дигитални зелени сертификат

Танјуг

12. 05. 2021. у 10:21

ОД данас сви грађани Републике Србије могу преузети Дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против ковид-19 и резултатима различитих тестирања на заразну болест САРС-ЦоВ-2.

ДОКУМЕНТ ЗА ЛАКШЕ ПУТОВАЊЕ: Од данас доступан дигитални зелени сертификат

Фото: Танјуг

- Дигитални зелени сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против ЦОВИД-19 и да ли имате резултате тестирања на заразну болест САРС-ЦоВ-2. Он представља потврду која је квалификовано електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена. Дигитални зелени сертификат, поред личних података - имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је лице вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе. Такође, овај сертификат садржи и резултате ПЦР, Антигенског и Серолошог теста -  изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Да би се добио Дигитални зелени сертификат потребно је да грађани буду регистровани на Порталу еУправа, саопштила је та владина Канцеларија.

Након пријаве и одабира услуге Дигитални залени сертификат приказује се опција Покрени услугу. Потребно је да, након покретања опције Покрени услугу, грађани провере своје податке, потврде имејл адресу и за пар минута Дигитални електронски сертификат стиже на одабрани имејл.

Упутство за регистровање налога на Порталу еУправа је доступно на сајту .

Очитавањем QР кода на Дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси: за вакцинацију зелена боја уколико је примљена прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине АстраЗенека; за резултате ПЦР и Антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 сата и уколико су негативни; за резултат Серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих 6 месеци (за невакцинисане особе), односно 2 месеца (за вакцинисане особе) и уколико је ИгГ параметар позитиван.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ferenc Muci

17.05.2021. 13:48

Zalosno je sta jako mali broj gradjana zna da registruje na portal. Pitali smo i agencije da li bi uradili kazu da ni njima nije uspelo da registruju. Ne moze se staviti sliku licne karte u rubriku. Steta je sto i nama ne daju u ruku kartu kao u drugim zemljama. Mucimo se danima da registrujemo i na kraju opet imamo samo papir u ruci.