ЕВО ШТА КАЖУ СВЕТСКИ И ДОМАЋИ СТРУЧЊАЦИ: Ово су најновије препоруке о вакцинацији трудница и младих

Новости онлајн

12. 05. 2021. у 10:08

У СРБИЈИ је до сада дато 3.850.413 доза вакцина против вируса корона.

ЕВО ШТА КАЖУ СВЕТСКИ И ДОМАЋИ СТРУЧЊАЦИ: Ово су најновије препоруке о вакцинацији трудница и младих

Фото: С.М.

Обе дозе примило је укупно 1.665.784 грађана. Стручњаци позивају на вакцинацију. Регулаторна тела у Европи, свету, и код нас - уз нова сазнања - препоручују и вакцинацију младих, као и трудница.

Из дана у дан расте број вакцинисаних у Србији. До сада, највише грађана који су примили обе дозе имају Београд, Нови Сад, Ужице, Ниш, Прибој...

Вакцину можете да примите без заказивања, и у дому здравља, аутобусу, на сајму и на много других места, а доза има довољно.

- Све вакцине су добре, и јако је важно у кратком временском периоду спровести вакцинацију, није важно место, није важан град, али је важно да што пре у што већем броју дођемо до колективног имунитета - наводи прим. др Верица Јовановић, вршилац дужности директорке Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".

За старије од 16 година и труднице европска и светска регулатнорна тела до сада су одобрила једино "Фајзер-Бионтек" вакцину. Међутим има наговештаја да би она могла да добије европско одобрење за употребу и код деце од 12 година већ крајем месеца. Такву одлуку већ је донело америчко регулаторно тело.

- Ово је важан дан јер је вакцина 'Фајзер-Бионтек' против ковида одобрена за коришћење код адолесцената већ од 12. године. То је велики корак за нашу државу. Вакцинисање млађе популације води нас ближе ка повратку нормалности и окончању пандемије - наводи др. Џенет Вудкок, из Федералне агенције за лекове.

И од наших стручњака апел да се и млади изнад 16 година, који су врло често и суперпреносиоци вируса иако немају симптоме, као и труднице, које нажалост такође ковид 19 не заобилази, да се вакцинишу.

- Ја бих хтела да кажем да је кроз време дошло и до промена одређених ставова када је у питању проширење циљних група за вакцинацију. Имамо званичну препоруку да све труднице када заврше са процесом органогенезе, у консултацији са гинекологом могу да се вакцинишу, нарочито оне које су у ризичним стањима, као што је дијабетес, који може да угрози трудноћу - објашњава прим. др Верица Јовановић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)